Skip to content

Ikaalisten kaupunki ja Ukrainan kriisi

Ukrainassa käytävä sota on nostanut Ukrainaan ja sen lähialueille humanitäärisen kriisin. Ukrainan valtio on vedonnut kansainväliseen yhteisöön avuntarpeissaan. Suomen valtio on ilmoittanut tukevansa Ukrainaa rahallisesti sekä tarvikelähetyksin. Sodan pitkittyessä Suomeen on jo saapunut ja edelleen saapumassa sotaa pakenevia ukrainalaisia. Ukrainan tilanne aiheuttaa pakolaisvirtaa koko Eurooppaan. Kuntaliiton mukaan tällä hetkellä arviot ovat maltillisia eikä laajamittaisen maahantulon riskiä Suomeen toistaiseksi pidetä todennäköisenä.

Ikaalisten kaupungilla on kartoitettu tiloja hätämajoitukseen sekä pidempiaikaiseen turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen. Käytännössä pakolaisten vastaanotto Pirkanmaalla tapahtuu Tampereella, josta heitä osoitetaan Pirkanmaalle. Lapsille ja nuorille ollaan valmiita järjestämään varhaiskasvatus- ja opetuspalveluita. Tilanteen kehittymistä seurataan kaupungin johtoryhmässä viikoittain. Toistaiseksi laajamittaista majoituspainetta Ikaalisissa ei ole.

Ikaalisissa asukkaiden auttamishalu on näkynyt monissa eri kanavissa. Kaupungista onkin lähtenyt mm. avustuskuljetus, ensihoitotarvikkeita sekä ruokaa Ukrainaan. SPR:n paikallisosasto on järjestänyt avustuskeräyksen. Ukrainan värit on heijastettu kirkkoon ja tukea on osoitettu myös Ikaalinen Span ledinäytöllä. Lisäksi Omalla Tuvalla järjestettiin viikonloppuna tukikonsertti, jonka tuotot on kohdennettu Ukrainan avuksi. Erilaisia keräyksiä ja avustustapoja on suunniteltu ja toteutettu monialaisesti.

”Ikaalisten kaupungin valmiussuunnittelu tähtää välillisiin ja välittömiin kriisin seurauksiin, tarkennamme suunnitelmia päivittäin muuttuvan tilannekuvan mukaan. Yhteistyötä tehdään aktiivisesti eri toimijoiden kanssa. On hienoa, että meidän kuntalaiset ovat löytäneet monia nopeita tapoja auttaa ja tukea Ukrainaa kriisin alettua”, toteaa vs. kaupunginjohtaja Tapio Ala-Rautalahti. Kaupunginhallitus sai tiedon tilanteesta 21.3. kaupunginjohtajan ajankohtaiskatsauksessa.