Skip to content

Pirkanmaan Jätehuollon tiedote: Joulun parhaat lajitteluvinkit

Joulun parhaat lajitteluvinkit

Ympäristölle parhaaseen joulunviettoon kuuluvat kierrätetyt ja aineettomat lahjat sekä jätteiden ahkera lajittelu. Lahjaideoita ja lajitteluvinkkejä kertoo ympäristökouluttaja Liisa Malin Pirkanmaan Jätehuollosta.

– Tavaran sijaan voi antaa lahjaksi yhteistä aikaa tai elämyksen. Teatterilipusta tai hemmottelulahjakortista ei jätesäkki paisu. Joulumuistamiset voi pakata persoonallisesti esimerkiksi itse tehtyyn kangaskassiin tai viime vuodelta säästettyihin papereihin ja koristeisiin.

Joulunpyhinä syntyy monenlaista lajiteltavaa biojätettä kuten ruuantähteet, kuihtuneet joulukukat, paperiset lautasliinat sekä teepussit ja suodatinpussit.

– Voit pakata biojätteen paperipussiin, kaupasta ostettavaan biojätepussiin, sanomalehteen tai muovittomaan kartonkipakkaukseen. Näin talvella hyvä pakkaaminen ehkäisee myös biojätteen jäätymistä kiinni jäteastiaan.

Pirkanmaan Jätehuollon biolaitoksessa, Biomyllyssä biojätepussin sisällöstä tehdään ympäristöystävällistä liikennepolttoainetta eli BIG-biokaasua, ja saadaan talteen ravinteita kotimaisen ruuan viljelyyn.

– Kinkun rasvan voi lajitella biojätteeseen tai kompostiin, kunhan se on ensin jäähtynyt ja jähmettynyt. Jos pihassasi ei ole biojäteastiaa tai kompostoria, voit kaataa kinkun rasvan esimerkiksi tyhjään maitotölkkiin, antaa sen hyytyä ja viedä tölkkeineen päivineen Kinkkutempun vastaanottopisteisiin tai sekajäteastiaan. Viemäriin kinkun rasvaa ei saa laittaa, Malin ohjeistaa.

Lajittele myös konvehtirasiat, erilaiset kynttilät ja rikkinäiset jouluvalot

Lahjapakkaukset lajitellaan kartonkiin, mutta lahjapaperit sekajätteeseen. Konvehtirasiat ja suklaakalenterit ovat kartonkipakkauksia, mutta sisällä olevat muovikennot kuuluvat muovipakkausten jäteastiaan.

– Kynttilänjämät kuuluvat sekajätteeseen. Tuikkujen, ulkotulien ja hautakynttilöiden alumiinikuoret metallinkeräykseen, muovikuoret sekajätteeseen. Rikkinäiset jouluvalot ja led-kynttilät lajitellaan sähkölaitteisiin. Ja lisää ohjeita löytyy hakupalvelustamme osoitteessa lajittele.se

Muista litistää pakkaukset, niin jäteastiaan mahtuu enemmän. Jotta piha pysyy juhlakunnossa, voi pakkausroskat laittaa komeroon odottelemaan arkea ja tyhjempää jäteastiaa. Juhlapyhäviikoilla jäteastian tyhjennys voi siirtyä totuttua päivää aikaisemmaksi tai myöhemmäksi.

Laita joulukuusi jäteastian vierelle

Kun joulu on ohi, laita joulukuusi jäteastian vierelle viimeistään 12.1.2024. Älä pakkaa kuusta. Kuuset kerätään jäteauton kyytiin alkuvuoden aikana. Kuusikeräys on maksullinen. Joulukuusen voi viedä maksutta jätekeskuksiin Nokian Koukkujärvelle ja Tampereen Tarastenjärvelle.

Pirkanmaan Jätehuollon verkkosivuilta löydät myös jäteasemien ja jätekeskusten aukioloajat joulunaikaan https://pjhoy.fi/joulunajan-jatehuolto/

Lisätiedot: Liisa Malin, ympäristökouluttaja, Pirkanmaan Jätehuolto, puh. 03 240 5213