Skip to content

Tiedote yhteisen jääkaapin käyttöönotosta

Ikaalisten kaupungilla otetaan käyttöön” kuntalaisten yhteinen jääkaappi eli ruokakaappi”. Ideana on, että kuka tahansa voi lahjoittaa ruokaa/elintarvikkeita jääkaappiin ja kuka tahansa voi korvauksetta ottaa näitä tuotteita kaapista. Idea on peräisin Espanjasta ja Suomessa idea on uusi, mutta otettu käyttöön tänä vuonna jo mm. Kotkassa, Helsingissä ja Mänttä-Vilppulassa.

Nyt toiminta alkaa Ikaalisissa 3.12.2018 alkaen ja ruokakaapin paikkana Ikaalisten Liikuntahalli, Koulupolku 4. Ruokakaapin toiminnasta huolehtii Ikaalisten kaupunki, joten kyseessä lienee ensimmäinen kunnallisesti organisoitu toimintamalli. Kaappia voi käyttää liikuntahallin aukioloaikoina eli arkisin klo 8 – 21.

Ruokakaapin toimintaperiaatteena on, että lahjoitettava ruoka/elintarvike on hyväkuntoista, eli sellaista jota itsekin söisi, jos sitä ruokakaapissa olisi. Ruokakaapin toiminta on ns. ruoka-aputoimintaa, joten omavalvontasäädökset lievempiä kuin normaalissa keittiötoiminnassa, mutta toimintaperiaatteena on, että ruokaa säilytetään kaapissa maksimissaan viisi päivää valmistamisesta, joten ruokaa tulee merkitä aina valmistuspäivä. Tuotuun ruokaa merkitään tuotteen nimi, valmistuspäivä, valmistaja ja mahdolliset erityisruokavaliot. Tuotteet voivat olla itsevalmistettuja, saatuja tai valmiina ostettuja. Valmiit kaupan tuotteet tulisi tuoda kaappiin niiden alkuperäispakkauksissa. Jääkaapin ovessa ovat ohjeet ruoan hakijalle ja tuojalle.

Toiminnan aloitusta tukivat IPP Oy ja Ikaalisten seurakunta kustantamalla paikalla olevan jääkaapin, josta heille lämmin kiitos! Nyt siis tarvitaan vielä tuotteita jääkaappiin ja jääkaapin käyttäjiä. Ikaalisten kaupunki lahjoittaa viikoittain vähän ruokaa kaappiin, mutta kaikki muutkin ovat tervetulleita lahjoittamaan tuotteita jääkaappiin. Tuotavat tuotteet voivat olla ylimääräistä ruokaa ja elintarvikkeita mieluiten parin hengen annoksina ja pakattuna niin, että tuotteen näkee avaamatta sitä.

Tervetuloa myös yhteisen ruokakaapin käyttäjäksi ja tehdään yhdessä, vastuullisesti hyviä tekoja ensi maanantaista alkaen!

Ikaalisten kaupungin puolesta ja lisätietoja tarvittaessa antaa

Kaija Rönni

palvelupäällikkö

ravitsemis- ja siivouspalvelut

kaija.ronni@ikaalinen.fi

p. 044-7301266

Liitteet
RUOKAKAAPPITIEDOTE
Ruokakaapin pelisäännöt