Skip to content

Hyvinvointia muuhun arkeen työikäiset

Työikäisten ”Hyvinvointia muuhun arkeen” -sivustolta löydät palveluita, jotka tukevat hyvinvointiasi monipuolisesti (jaksaminen ja mielen hyvinvointi, uni ja lepo, hyvinvointia kulttuurista, päihteettömyys, savuttomuus, suun terveys).

Jaksaminen ja mielen hyvinvointi

Omaolon arjen harmituksen vähentäminen -valmennus

Omaolon arkipäivän harmituksien vähentämiseen kehitetty valmennusohjelma auttaa hallitsemaan vastoinkäymisten kohtaamisessa syntyvää harmitusta sekä kielteisiä tuntemuksia ja reaktioita. Asenteita voi halutessaan muuttaa ja reaktioita voi hallita paremmin. Ohjelman harjoitteet sisältävät tehtäviä ja tietoa aiheesta.

Omaolon positiivinen vuorovaikutus parisuhteessa- valmennusohjelma

Omaolon valmennusohjelmassa saat tietoa siitä, minkälainen vuorovaikutus vahvistaa parisuhdetta ja mitkä ovat tyypillisiä kompastuskiviä vuorovaikutuksessa. Erilaisten harjoitteiden avulla voit omakohtaisesti kokeilla uusia toimintatapoja omassa parisuhteessasi. Lisääntynyt huomaavaisuus rikastaa ja vahvistaa jokaista parisuhdetta, ja useita taitoja voit soveltaa myös muualla elämässäsi erilaisissa vuorovaikutustilanteissa.

Omaolon ristiriitojen ratkaisu parisuhteessa-valmennus

Omaolon valmennusohjelmassa saat tietoa tyypillisistä vuorovaikutusongelmista parisuhteissa. Harjoitteiden tavoitteena on auttaa sinua vahvistamaan ystävällistä vuorovaikutusta vaikeinakin hetkinä ja suhtautumaan myötätuntoisesti tilanteeseesi. Valmennus tarjoaa käytännön työkaluja ristiriitojen ratkaisemiseksi. Valmennusohjelma auttaa kaikkia pariskuntia ehkäisemään ristiriitoja, mutta tarjoaa myös työkaluja vaikeassa tilanteessa eläville pariskunnille.

Mielenterveys- ja päihdepalvelut

Mielenterveys- ja päihdepalvelut tarjoavat erikoisosaamista psykiatrisissa sairauksissa ja päihdeongelmissa. Hoitomuotomme ovat yksilö-, perhe, verkostotapaamiset ja kotikäynnit. Sopiva hoitomuoto ja hoidon pituus sekä hoitosuunnitelma tehdään yhteistyössä asiantuntijoiden ja asiakkaan kanssa.

Uni ja lepo

Unettomuuden omahoito-opas (Mielenterveystalo)

Unettomuuden hoidossa tutkitaan, mitä tapahtuu silloin, kun ihminen ei kykene nukkumaan. Mitä tapahtuu, kun vireystila ei laske tai nousee uudelleen? Omat ajatuksemme, tunteemme ja toimintamme ovat usein syynä liialliseen vireystilaan. Stressaava elämäntilanne, voimia vaativat suoritukset ja kiireinen toiminta nostavat kehon aktiviteettia niin paljon, että rauhoittuminen illalla voi olla mahdotonta.

Omahoito-ohjelma sisältää useita itsehoito-ohjeita, tehtäviä ja asiakasesimerkkejä joiden avulla voit löytää ongelmiisi erilaisia näkökulmia ja ratkaisumalleja.

Omaolon univalmennus

Omaolon univalmennus auttaa sinua parantamaan unesi laatua ja määrää. Viikoittaiset neuvot ja tehtävät saavat sinut miettimään nukkumisympäristöäsi sekä muita uneesi vaikuttavia tekijöitä. Neuvojen avulla voit tehdä muutoksia saadaksesi riittävästi lepoa. Valmennus sisältää 13 viestiä ja se pohjautuu Duodecim STAR® Terveystarkastus ja -valmennukseen

Kyrösjärven Seudun Diabetesyhdistys ry, Ikaalisten Insutiimi – vertaistukikerho Elintapaohjauksen vapaaehtoistoiminta Yhteystiedot: Reijo Saarela, puh. 0445152104, reijoisukki@gmail.com, Teljonkatu 14, 39500 Ikaalinen. Virkistysmatkoja sekä luentoja. Maksuton vertaistukiryhmä diabeetikoille ja heidän läheisilleen. Ei edellytä yhdistyksen jäsenyyttä. Myös muut kiinnostuneet tervetulleita. Kokoontuu pääsääntöisesti joka kuukauden 3. torstai Aito Säästöpankin kerhohuoneessa kello 17.00. Kokouksista ilmoitetaan UutisOivan seuratoimintapalstalla. Kokouksissa saa tietoa mm. ravitsemuksesta, liikunnasta ja unesta. Ei tarvita lähetettä.

Hyvinvointia kulttuurista

Ikaalinen on aktiivinen tapahtumakaupunki! Käy katsomassa Ikaalisten monipuolinen tarjonta seuraavasta tästä:  VISIT Ikaalinen -sivusto 

Ikaalisten pääsivujen ala-osasta löydät tapahtuma-kalenterin

Kulttuuritoimen vinkkejä

Kirjasto

Kulttuuripalvelut

Kansalaisopiston palvelut

 

HARRASTA JA VOI HYVIN! 

Ihminen on luonteeltaan utelias, yhteisöllinen ja luova, joka tarvitsee hyvinvointinsa ja ihmisenä kasvamisensa tueksi henkisiä virikkeitä. Merkityksellisyyttä elämään tuo oivaltamisen ja sivistymisen ilo. Tien tähän tarjoavat erilaiset harrastukset, kulttuuri- ja kirjastopalvelut. 

Ikaalinen on aktiivinen kulttuuripitäjä, joka tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia itsensä kehittämiseen. Paikkakunnalla vaikuttaa aktiviinen ja monipuolinen kulttuuritoimijoiden joukko musiikista kuvataiteisiin ja kirjallisuudesta filosofeihin. 

Ikaalisten kaupunki on mukana mahdollistamassa erilaista toimintaa kulttuurin saralla. Sivistystoimen alaisuudessa toimii harrastuspiirejä tarjoava kansalaisopisto, kaikille avoin kirjasto sekä ainutlaatuisia tapahtumia koordinoiva kulttuuritoimi. 

 

Ikaalisten kansalaisopisto 

Ikaalisten kansalaisopiston toiminta-ajatuksena on saada ihmiset tulemaan kehittävien opintojen ja harrastusten pariin. Kansalaisopiston tarjoamien palveluiden tarkoituksena on antaa ihmisten elämään osaamista, elämyksiä, virkistystä ja iloa. Painoalueina ovat taideaineet, kädentaidot, tietotekniikka, kielet ja musiikki. Kursseja järjestetään koko lukuvuoden mittaisina ja lyhytkursseina. Lukuvuosi kestää syyskuusta huhtikuuhun. Kurssitarjontaan voi tutustua elokuussa joka kotiin jaettavassa opinto-oppaassa sekä osoitteessa www.opistopalvelut.fi/ikaalinen 
Kansalaisopisto toteuttaa mielellään myös uusia kursseja kuntalaisten toiveesta. Omia ideoita ja toiveita voi esittää osoitteessa https://bit.ly/3qp3ZKy 

 

Ikaalisten kaupunginkirjasto 

Kirjasto on kaikille avoin paikka. Kirjaston kokoelmassa on monipuolisesti kirjallisuutta, lehtiä, musiikkia ja elokuvia, myös e-aineistoina. Kokoelmaa pidetään ajan tasalla hankkimalla jatkuvasti uutta aineistoa. Lisäksi kirjastosta voi lainata liikuntavälineitä. 

Kirjasto järjestää erilaisia tilaisuuksia, mm. kaikille avoimia kirjailijavierailuja, sekä koulu- ja päiväkotiryhmille kirjavinkkauksia, musiikkitapahtumia ja nukketeatteriesityksiä. Lisäksi kirjasto järjestää erilaisia lukukampanjoita sekä tiedottaa erilaisista tiedonlähteistä. Kirjasto tarjoaa tiloja muiden toimijoiden järjestämille tilaisuuksille, näyttelyille sekä kansalaisopiston luku- ja kirjoittajapiireille. 

Lisätietoa kirjaston palveluista: https://ikaalinen.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/kirjasto/ 

Vinkkejä aineistoihin: 

Finnahttps://www.finna.fi/ 

Hakupalvelu, josta löydät kiehtovia aineistoja arkistoilta, kirjastoilta, museoilta ja muilta toimijoilta 

Kirjasampo: https://www.kirjasampo.fi/ 

Suomalaisten kirjastojen verkkopalvelu, josta löydät kiinnostavia kirjailijoita, kirjoja ja uusia lukukokemuksia 

Sivupiirihttps://www.kirjasampo.fi/fi/sivupiiri 

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden verkkopalvelu 

Lukemo: https://lukemo.fi/ 

Lastenkirjainstituutin ylläpitämä portaali, joka esittelee lasten- ja nuortenkirjauutuudet ja kokoaa tietoa 
lasten- ja nuortenkirjallisuudesta 

 

Kirjavinkit: https://www.kirjavinkit.fi/ 

Kirjavinkit on hyvien kirjojen esittelemiseen keskittynyt sivusto, jota ylläpidetään harrastusmielessä rakkaudesta kirjoihin. 
 

Kulttuuritoimi 
 

Elokuvatoimintaa Ikaalisissa pyörittää kaupungin kulttuuritoimi. Altin salin elokuvateatterin kankaalla pyörivät sekä kotimaiset että ulkomaiset ensi-iltaelokuvat. Tarjonta lapsiperheille pitää sisällään uutuuselokuvia. Elokuvien hinnat ovat Pirkanmaan edullisempien joukossa. 

Kulttuuritoimen tärkeänä tehtävänä on yhteistoiminnan koordinoiminen ja tapahtumien mahdollistaminen paikallisten kulttuuritoimijoiden kanssa, esimerkkeinä näyttelyt, museotoiminta, juhlat ja festivaalit. Kulttuuritoimi järjestää yhteisiä tapaamisia, koulutusta ja muuta toimintaa.  

 

Päihteettömyys

Mielenterveystalon työkalut päihteettömyyteen

Mielenterveystalon sivuilta löydät kansalaisille ja ammattilaisille kohdennettua luotettavaa tietoa päihteettömästä elämästä ja yleisimmistä päihteistä. Sivuilta löydät luotettavan tiedon lisäksi myös Aikuisten päihdetestin, jonka avulla saat palautetta, lisätietoa ja apua avun hakemiseen. Apua ja erilaisia työkaluja päihteiden käytön arviointiin, seurantaan ja vähentämiseen löydät myös sivujen Työkaluja ja apua -osiosta, johon on koottu erilaisia materiaaleja ja linkkejä sekä Mielenterveysalon omiin että muiden toimijoiden tarjoamiin palveluihin. Omahoitoa varten tarjolla on oppaita ja muuta hyödyllistä materiaalia.

Omaolon valmennus: Alkoholin käytön vähentäminen

Omaolon valmennusohjelma auttaa sinua hallitsemaan alkoholin käyttöäsi. Ohjelmassa saat viikoittain käytännöllisiä neuvoja ja harjoitustehtäviä, joiden avulla voit hallita alkoholin kulutustasi niin, että se ei ole terveydellesi haitallista. Valmennus sisältää 26 viestiä ja se pohjautuu Duodecim STAR® Terveystarkastus ja -valmennukseen.

Päihdelinkki

Päihdelinkki-verkkopalvelu tarjoaa tietoa ja tukea päihteistä ja riippuvuuksista. Päihdelinkistä löytyy kattavan tietopankin lisäksi testejä, oma-apusisältöjä, vertaistukea ja neuvontapalvelu. Palvelu on tarkoitettu päihteiden käyttäjille, pelaajille, läheisille ja kaikille riippuvuustiedosta kiinnostuneille. Palvelu on hyödyllinen myös ammattilaisille ja opiskelijoille. Palvelun tuottaa A-klinikkasäätiö.

Mielenterveys- ja päihdepalvelut

Mielenterveys- ja päihdepalvelut tarjoavat erikoisosaamista psykiatrisissa sairauksissa ja päihdeongelmissa. Hoitomuotomme ovat yksilö-, perhe, verkostotapaamiset ja kotikäynnit. Sopiva hoitomuoto ja hoidon pituus sekä hoitosuunnitelma tehdään yhteistyössä asiantuntijoiden ja asiakkaan kanssa.

Päihdepalvelujen tavoitteena on ennaltaehkäistä ja hoitaa päihteiden ongelmakäytön sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja. Jos olet huolestunut omasta tai läheisesi päihteiden käytöstä, ota yhteyttä. Voimme tarjota apua ja tukea päihteiden käytön vähentämiseen tai lopettamiseen, kuntoutukseen ja muihin palveluihin. 

Savuttomuus

Terveyskylän tupakoinnin lopettaminen hyvän hoidon tukena- itsehoito-opas

Oletko harkinnut tupakoinnin lopettamista? Terveyskylän omahoito-ohjelmassa opit toimivia keinoja tupakoinnin lopettamiseen. Ohjelma kannustaa ja tukee sinua pysyvään savuttomuuteen.

Terveyskylän tupakoimattomana leikkaukseen- itsehoito-opas

Oletko menossa leikkaukseen? Tupakoinnin lopettaminen on erityisen tärkeää ja hyödyllistä silloin, kun olet menossa leikkaukseen. Tupakoinnin lopettaminen parantaa hoidon tuloksia ja vähentää leikkauskomplikaatioita 30-40 %. Aloita Tupakoimattomana leikkaukseen -omahoito-ohjelma hyvissä ajoin ennen leikkausta. Parhaan hyödyn saamiseksi tupakointi olisi hyvä lopettaa noin kaksi kuukautta ennen leikkausta.

Käypä hoito, Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy ja hoito

Stumppi.fi

Ota käyttöön oma henkilökohtainen Stumppi. Vertaistukea ja vinkkejä lopettamiseen. Profiilin kautta pääset käyttämään myös henkilökohtaisia työkaluja.

Omaolon tupakoinnin lopettamisen valmennusohjelma

Omaolon valmennusohjelma auttaa valmistelemaan tupakoinnin lopettamista ja tekemään tupakoinnin lopettamista koskevan päätöksen. Tehtyäsi päätöksen, ohjelma tukee sinua pyrkimyksessäsi lopettaa tupakointi kokonaan. Ohjelman avulla voit päätöksen tehtyäsi luopua tupakoinnista ja saat tukea ja neuvoja päätöksen pitämiseen.

Päihdelinkki

Päihdelinkki-verkkopalvelu tarjoaa tietoa ja tukea päihteistä ja riippuvuuksista.

Suun terveys

Suun terveyden ylläpitämisessä oleellista ovat terveelliset ravintotottumukset ja riittävä suuhygienia.

Tästä lisätietoja suun terveydestä (työikäiset): Hammaslääkäriliiton työikäisten suunterveys -sivusto

ilovesuu.fi

”Ei ole sama, miltä suussa näyttää ja tuntuu. Suun ja hampaiden terveys vaikuttaa koko kehon terveyteen sekä elämänlaatuun. I love suu on Hammaslääkäriliiton suunterveys-kampanja, jolla edistämme suomalaisten hampaiden hoitoa ja suunterveyttä. Voit ennaltaehkäistä reikiintymistä ja hampaiden kiinnityskudossairauksia huolellisella kotihoidolla ja terveellisillä elämäntavoilla”

puhtaat hampaat.fi -aikuisten sivustolta löydät tietoa aikuisten suun terveyden hoidosta.

 

Yhteystiedot hammashoitoon

Ikaalisten hammashoitola, Vanha Tampereentie 21 B

p. (03) 3392 6337, käytössä takaisinsoittopalvelu

Ajanvaraus klo 8-11.30

Hoitola on avoinna arkisin klo 8-15

Arkisin kiireellinen hammashoito Ikaalisten hammashoitolassa

Arki-iltaisin, viikonloppuisin ja arkipyhisin kiireellinen hammaspäivystys TAYS:n Acutassa Tampereella. Hoitoon otetaan vain kiireellistä hammashoitoa tarvitsevat potilaat.

 Arki-iltapäivystys klo 15-21 välillä, ajanvaraus 03 56570 115,  klo 15-18

Kiireellisen hoidon asiakasohjaus ja neuvonta 03 10023, klo 18-21

Viikonloput ja arkipyhät, ajanvaraus klo 8-12 numerosta 03 5657 0115

Tutustu Terveyskylän palveluihin lisää tästä linkistä 

”Terveyskylä tarjoaa tietoa ja tukea kaikille, hoitoa potilaille ja työkaluja ammattilaisille.​​​​” 

Tutustu Omaolon palveluihin lisää tästä linkistä

”Omaolosta löydät sosiaali- ja terveyspalvelut nopeasti ja esteettömästi, ympäri vuorokauden – vaikka kotisohvaltasi!”

Järjestöt ja yhdistykset järjestävät terveyttä ja hyvinvointia edistävää toimintaa. Katso Ikaalisissa toimivien järjestöjen tiedot Lähellä.fi sivustosta