Skip to content

Yleistä

Kovelahti on Kyrösjärvestä luoteeseen pistävä kapea ja yli 10 km pitkä lahti. Tämän luonnonkauniin lahden perukassa on Kovelahden kylä, eteläisellä rannalla sijaitsee Koveranta ja pohjoisen puolella Tuhkuri.  Välikylä asettuu länteen Kovesjoen ympärille vasten Jämijärven rajaa.

Kovelahden maisemat ovat vaihtelevan rikkaita ja kauniita Kyrösjärven hellässä poukamassa ja Kovesjoen virtaavissa vesissä. Kylät ovat vireitä ja elinvoimaisia tukeutuen voimakkaasti maatalouteen. Kylissä on monia luomuviljelijöitä sekä maidontuottajia ja porsastuottaja. Lisäksi maatalouden yhteyteen on kehitetty monenlaisia sivuelinkeinoja kuten hunajatuotantoa. Kylissä toimii myös useita pienyrityksiä.

Kylien (kyläläisten) omatoimisuudesta saa hyvän kuvan tarkastelemalla kylien historiaa. Mikäli seudulta on jotain puuttunut, se on sinne porukalla hankittu. Vireys ja omatoimisuus ovat leimaa-antavia myös nykyiselle toiminnalle. Tästä parhaita osoituksia ovat kylien tarjoamat peruspalvelut. Täällä toimivat mm. pankki, lähiruokaa tarjoava kyläkauppa postipalveluineen, kirpputori sekä vuokrattava kylätalo. Kovelahdessa on oma vesiosuuskunta, johon on mahdollista liittyä.

Kovelahdessa toimii kyläseura, Nousulan yhdistys, metsästyseura, laulukuoro, 4H-kerho ja lisäksi useita kansalaisopiston piirejä. Kyläseura ja muut aktiiviset yhdistykset järjestävät monenlaista toimintaa ympäri vuoden. Kovelahti on tunnettu mm. ohjelmallisista iltamistaan, jotka järjestetään kyläläisten talkoilla rakentamassa keskuspaikassa Nousulassa. Nousula tarjoaa monipuoliset tilat erilaisiin juhliin ja kokoontumisiin.

Kovelahden jutut ja kannanotot

KESÄMAISEMA KOVELAHDESTA
(kuva: Seija Heikkilä)