Skip to content

Kompostointi-ilmoitus

Muista tehdä kompostointi-ilmoitus, jos kompostoit elintarvikebiojätettä

Jos kompostoit kodissa syntyvää elintarvikebiojätettä kompostorissa, tee vuoden 2022 loppuun mennessä lakisääteinen kompostointi-ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle.

Mikäli kompostoit vain puutarhajätettä tai käymäläjätettä, ei ilmoitusta tarvitse tehdä.

Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia kiinteistöjä, myös vapaa-ajan asuntoja, alueellisen jätehuoltolautakunnan toimialueen kunnissa. Toimialueeseen kuuluvat Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala (entisten Mouhijärven ja Suodenniemen osalta), Tampere, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.

Kompostori vaatii hoitoa ja sen on täytettävä jätehuoltomääräykset

Kompostorilta vaaditaan, että se täyttää jätehuoltomääräykset. Kompostorin on oltava, suljettu, tukevarakenteinen ja hyvin ilmastoitu eikä siitä saa päästä valumia maaperään. Kompostorin tulee olla myös suojattu rotilta ja haittaeläimiltä, eikä siinä saa olla yli 7 mm rakoja.Kompostorin lisäksi oltava riittävän tilava, jotta kompostoriin mahtuvat biojätteet myös talvikaudella, kun kompostoituminen hidastuu.

Kompostori vaatii hoitoa, jotta biojätteellä on otolliset olosuhteet maatua mullaksi. Kompostimulta on hyödynnettävä maanparannusaineena omalla pihalla, eikä sitä saa sijoittaa yleisille viheralueille tai metsiin, eikä laittaa sekajäteastiaan.

Kompostorista ei saa aiheutua roskaantumista eikä haittaa terveydelle, ympäristölle tai naapureille.

Lisätietoa
www.tampere.fi/kompostointi

Tietoa kotikompostoinnista.

Ilmoituksen voi tehdä helpoiten asiointipalvelussa

Helpoiten teet ilmoituksen alueellisen jätehuoltoviranomaisen asiointipalvelussa https://asioin.fi/.

Alueellisen jätehuoltolautakunnan sivuilta www.tampere.fi/kompostointi/Ilmoitus biojätteen kompostoinnista löytyy lisätietoa kompostointi-ilmoituksesta. Sivuilla on myös lomake, jolla ilmoituksen voi tehdä sähköpostilla tai postitse.

Ilmoitukset käsitellään saapumisjärjestyksessä, ja tieto biojätteen kompostoinnista merkitään jätehuoltoviranomaisen ylläpitämään lakisääteiseen rekisteriin. Kompostointi-ilmoitus on voimassa viisi vuotta, jonka jälkeen se on uusittava.