Mitä kirjastossa on?

Kertomakirjallisuus

Luettavaa on varmasti kaikille lukijoille. Kirjaston hyllyistä löytyy sekä korkea- että populaarikirjallisuutta, suuria ja pieniä klassikoita, novelleja, jännitys- ja rikoskirjallisuutta, fantasiaa, tieteis- ja sotakirjallisuutta, eräkertomuksia, Finlandia-voittajia ja -häviäjiä sekä viihde- ja rakkausromaaneita, isotekstisiä ja selkokielisiä kirjoja.

Uusin (n. alle kaksi vuotta sitten ilmestynyt) aikuisten kaunokirjallisuus on helposti löydettävissä omassa hyllyssään aivan uutuustelineiden vieressä, ja uusimmat uutuudet ovat näyttelytelineissä palvelutiskin vieressä. Klassikoita on myös varastossa ja ne ovat paikannettavissa Piki -verkkokirjaston avulla. Samasta osoitteesta löytää myös lukuvinkkejä. Aikuisten fantasia-, sota- ja eräkirjallisuus ovat omissa lajihyllyissään ja merkitty erillisin tarroin.

Tietokirjallisuus

Tietokirjallisuus on järjestetty aihepiireittäin: puutarhaa käsittelevä aineisto yhdessä, ruokaohjeet toisessa, ja Suomen historia kolmannessa hyllyssä. Järjestys on yleisille kirjastoille yhteinen kymmenluokitus.

Kirjallisuutta etsiessä kannattaa muistaa, että aiheeseen liittyvää aineistoa on monasti useammassa kuin yhdessä hyllykössä. Jos aineistoa etsii tiettyyn aiheeseen, sitä kannattaa hakea verkkokirjastosta tai kysyä palvelutiskiltä apua.

Sanomalehdet

Kirjastoon tulee päivittäin useita sanomalehtiä, jotka ovat luettavissa lehtisalissa: Aamulehti, Demokraatti, Helsingin Sanomat, Hämeenkyrön Sanomat, Ilkka, Kankaanpään seutu, Kansan Uutiset, Keskisuomalainen, Maaseudun tulevaisuus, Pohjois-Satakunta, Satakunnan Kansa, Suomenmaa, Turun Sanomat, UutisOiva, Ylä-Satakunta.

Harraste- ja aikakauslehdet

Kirjastoon tilataan aikakaus- ja harrastelehtiä aikuisille, nuorille ja lapsille. Uusimmat numerot ovat lehtisalissa, vanhemmat tietokirjallisuushyllyissä alan kohdalla. Esimerkiksi matkailulehdet ovat matkailun hyllyssä ja käsityölehdet käsityön hyllyssä. (Esim. vuonna 2014 lehtiä tilattiin 134 nimekettä.)

Dvd-videot

Dvd-videoita on sekä lapsille että aikuisille. Aikuisten tieto-dvd:ssä on esim. karaokelevyjä ja voimisteluoppaita, kauno-dvd:ssä elokuvia ja tv-sarjoja. Lapsille on lastenelokuvia ja -sarjoja.

Äänikirjat

Äänikirjoja on sekä CD-levyinä että c-kasetteina. Äänitteinä on mm. jännitys- ja viihdekirjallisuutta mutta myös tietokirjallisuutta ja runoja.

Sarjakuvat

Kirjastoon hankitaan myös sarjakuvia ja sarjakuvaromaaneja (kertomakirjallisuutta sarjakuvana). Myös tietokirjallisuutta on jossain määrin sarjakuvamuodossa, erityisesti nuorten aineistossa.

Liikuntavälineet ja -pelit

Kirjastosta voi lainata vesijuoksuvöitä, kahvakuulia, kävelysauvoja, lumikenkiä, tasapainolautoja, lasten liikuntavälinepusseja ja mm. mölkky -peliä. Liikuntavälineistä vastaa kaupungin liikuntatoimi.

Mikrofilmit ja -kortit

Sukututkijoiden käyttöön on hankittu mm. rippikirjoja ja asutusluetteloita. Aiheesta enemmän osiossa sukututkimus.

Teemaillat

Kirjasto järjestää toisinaan kirjailija- ja kirjavinkkausiltoja. Saattaapa kirjastossa joskus vierailla lastenorkesteri tai nukketeatterikin. Katso kirjaston tapahtumakalenteri.