Tiedonhakijalle

Kun haluaa tietää, onko kirjaa kirjastossa / Suomessa

Piki. Pirkanmaan yleiset kirjastot. Näkee, onko kirjaa Pirkanmaalla, ja missä se on. Voi varata ja tilata teoksen kotikirjastonsa.

Fennica. Suomessa julkaistu ja Suomea käsittelevä kirjallisuus. Voi käyttää myös siihen, että tarkistaa kirjasta tietoja, esim. tekijät, julkaisuvuoden ja kustantajan.

Frank. Monihaku eli tarkistaa monen kirjaston kokoelmista samanaikaisesti, missä etsittyä teosta on. Laajuus: Yleiset kirjastot, korkeakoulukirjastot, erikoiskirjastot, maakuntakirjastot. Jos kirjaa ei ole Pirkanmaan kirjastoissa, sen voi kirjaston välityksellä tilata muualtakin, vaikka Lapista.

Oma. Tampereen ammattikorkeakoulun kokoelmat. Liiketalouden ja tutkimusmenetelmien kirjallisuutta. Kirjasto on Kyrösselänkadulla ja avoinna kaikille.

Kun tiedossa on vasta aihe, johon tarvitsee kirjallisuutta

Asiasanat. Sanoja, joilla kuvataan aihetta, johon tietoa etsii. Sanoja käytetään Verkkokirjastossa kirjallisuuden etsimiseen. Sanat ovat aina tietyssä muodossa, siksi niistä on koostettu sanasto.

Hyllyluokitus. Tietokirjallisuus on järjestetty siten, että samaa aihetta käsittelevät kirjat ovat lähekkäin. Ominaisuutta voidaan hyödyntää myös haettaessa kirjallisuuslistaa tiettyyn aiheeseen. Aihealueet ilmaistaan luokituksessa numeroin.

Piki verkkokirjasto. Pirkanmaan kirjastojen verkkopalvelusta voi etsiä myös siten, että katsoo, mitä kirjallisuutta tietystä aiheesta on. Käytä hakiessa asiasanoja ja hyllyluokituksen numeroita.

Kysy kirjastonoitajalta -palvelu. Kirjastojen yhteistyönä ylläpitämä palvelu, jossa voi esittää kirjallisuuteen, sen sisältöihin tai mihin tahansa ilmiöön ylipäätään liittyvän kysymyksen.Vastaukset lähdeluetteloineen ovat palveluun tallennettuina ja etsittävissä.

Kun etsii tiettyä lehtiartikkelia tai lehtiartikkelia jostain aiheesta

Arto. Artikkelitietokantaan on tallennettu julkaisu-, tekijä-, ja sisältötietoja (sivunumerot, kirjoittaja, artikkelin otsikko, sanoja kuvaamaan artikkelin teemoja ja sisältöä) seuraavista lehdistä. Artosta haetaan tietoa samalla tavalla kuin kirjaston verkkokirjastosta.

Kontentti. Vanhojen suomalaisten aikakauslehtien sisällysluetteloita. Varastokirjaston ylläpitämä tietopankki.

Kirjasto välittää asikkaille artikkelikopioita lehdistä, joita omissa kokoelmissa ei ole. Tietoa kaukopalvelusta.

Kun etsii musiikkia

Piki verkkokirjasto. Musiikkia voi etsiä yhtyeen tai kappaleen nimellä tai kappaleen alkusanoilla tai musiikkilajia kuvaavalla luokituksella. Teoksen voi varata ja tilata kotikirjastoonsa.

Viola. Julkaisu- ja esittäjätiedot kotimaisista äänitteistä ja nuoteista.

Fono. Yleisradion äänitetietokanta. Musiikkia voi hakea tekijän ja esittäjän lisäksi musiikkilajin ja kulttuurialueen mukaan. Vastauksen löytää myös vaikkapa kysymykseen, mihin Aaro Hellaakosken runoihin on sävelletty musiikkia.

Kun etsii elokuvia

Piki verkkokirjasto. Kirjastoihin hankitaan myös elokuvia ja tv-sarjoja. Voi etsiä nimekkeellä tai tekijöillä sekä varata ja tilata kotikirjastoonsa.

Elonet. Tietoa Suomessa esitetyista elokuvista ja kuvaohjelmista.

Imbd. The Internet movie database. Englanninkielinen tietokanta kaikista elokuvista.

Kun etsii lukuvinkkejä

Lue, katso, kuuntele -osio Piki verkkokirjastossa.

KirjaSampo

Kun ei oikein tiedä, miten etsiä ja löytää

Kysy.fi -palvelu. Kysy mitä vain! Vastaus julkaistaan verkossa ja lähetetään sinulle halutessasi sähköpostiin. Helsingin kaupunginkirjasto vastaa useimpiin kysymyksiin, mutta myös lukijat voivat vastata. Kirjautumalla palveluun sinäkin voit vastata ja kommentoida.

Avuksi Internetiin

http://www.makupalat.fi/