Vapaa-aikapalveluiden blogi

6.4.2020

Ikaalisten kaupungin nuorisotyön keskeinen näköalapaikka on jo vuosien ajan ollut nuorisotila Vienola

Ikaalisten kaupungin nuorisotyön keskeinen näköalapaikka on jo vuosien ajan ollut nuorisotila Vienola. Tilojen kävijäluvut ovat pysyneet verrattain korkeina ja nuorisotoimen resurssit on haluttu pääasiassa panostaa ennalta ehkäisevään nuorisotilatyöhön sekä erilaisten tapahtumien ja retkien järjestämiseen. Nuorisovaltuusto on toiminut monessa mukana aktiivisena kumppanina. Tätä kaikkea ennalta ehkäisevää perusnuorisotyötä on tehty live-kohtaamisissa ja kasvotusten tapahtuva kanssakäyminen on nuorisotoimessa koettu tärkeimmäksi nuorisotyön työmuodoksi. Nykyhetkessä tämä ei kuitenkaan ole mahdollista ja Ikaalisten kaupungin nuorisotyö onkin viimeisten viikkojen aikana harpponut isoja loikkia kohti verkkonuorisotyötä. Kehitettävää ja opeteltavaa riittää, mutta tavoitteena on, että hyväksi ja toimivaksi koetut verkkonuorisotyön käytännöt tullaan jatkossa ottamaan mukaan osaksi Ikaalisten perusnuorisotyötä.

Aika, jolloin nuoremme ovat nyt täysipäiväisesti koneet ja kännykät käsissään, on kaikkinensa haastavaa. On todella vähän livekontakteja kavereihin, somemaailma saattaa kyllästyttää, päivien vaihtelevuus on rajoittunutta, koulu on nyt kotona, harrastukset ovat pääosin tauolla, kivaa tekemistä saattaa olla vaikea keksiä. Tärkeää on, että nuorilla on tiedossa aikuisia, joihin voi eri somekanavien kautta olla yhteydessä. Puhua niitä juttuja, jotka askarruttaa tai kohdata verkossa kavereita yhteisen järjestetyn tekemisen parissa.

Nuorisovaltuustonkin kanssa on ideoitu uusia juttuja, millä ikaalilaisia nuoria saataisiin aktivoitua yhteiseen tekemiseen. Mm. ilmastonmuutokseen liittyvää kyselyä ollaan toteuttamassa. Poikkihallinnollinen nuorisotyöntiimi on rakentanut yhdessä Discordia nuorten tavoittamiseen verkossa. Muutamana viime keskiviikkona on jo tätä uutta kohtaamista onnistuneesti kokeiltu. Verkkonuorisotyön sisältöjä kehitetään koko ajan. Nuorilta itseltään on myös pyydetty ideoita, miten heihin saataisiin parhaiten yhteys ja ideoita otetaan edelleenkin erittäin mielellään vastaan.

Livekohtaamisia nuorisotilalla ja nuorisotapahtumissa odotetaan kovasti, kasvotusten tapahtuvaa kanssakäymistä ei mikään nuorisotyössä voita!

26.3.2020

Terveysliikuntakooridinaattorin mietteitä liikunnasta

Liikunnan merkitys nykyisissä olosuhteissa korostuu entisestään. Liikunta vie ajatuksia pois vallitsevasta tilanteesta ja samalla liikunta vapauttaa hyvän olon hormoneja. Hyvä fyysinen kunto auttaa toipumaan infektioista ja pääsemään takaisin arkeen kiinni sairastelun jälkeen. Ulkoilua kannattaa suosia, kunhan muistaa pitää metrin turvavälin myös pihalla. Nyt kun muu elämä on enimmäkseen sisätiloissa, tuo kävelylenkki päivään virkeyttä ja raitista ilmaa.

Liikuntaa voi harrastaa monipuolisesti myös kotona niillä välineillä mitä kotoa löytyy tai ilman välineitä. Ota seurantaan mun Facebook-sivu, löytyy nimellä Liikuntakoordinaattori Ikaalinen. Sinne jaan päivittäin liikuntavinkkejä. Tallenna itsellesi myös tämä sivu: https://ikaalinen.fi/…/liikuntavinkkeja-kotona-liikkumiseen/. Sieltä löytyy kattava lista erilaisista jumppaohjeista netissä.

Liikuntaneuvonta toimii edelleen ja minuun voi ottaa yhteyttä puhelimella tai sähköpostilla, jos haluaa henkilökohtaista ohjausta liikunnan tai ruokavalion suhteen.
Puh. 044 7301 350 ja sähköposti marika.salminen@ikaalinen.fi

Liikunnallisin terveisin Marika Salminen, Terveysliikuntakoordinaattori

24.3.2020

Ikaalisten nuorisotoimessa suunnitellaan parhaillaan uusia ja parempia tapoja kohdata nuoria, kun fyysinen kohtaaminen ei tällä hetkellä ole mahdollista

Nuorisotyö on viimeisen viikon aikana siirtynyt Suomessa kovalla vauhdilla verkkoon, kun nuorisotilat suljettiin. Ikaalisten nuorisotoimessa suunnitellaan parhaillaan uusia ja parempia tapoja kohdata nuoria, kun fyysinen kohtaaminen ei tällä hetkellä ole mahdollista.

Nuorisotyö sisällöltään on kuitenkin aina ollut muutakin kuin fyysiset nuorisotilat. Nuorisotyö ei ole nytkään hävinnyt minnekään Ikaalisistakaan; Nuorisotila Vienolan Instagram-tiliä päivitetään aktiivisesti ja tilillä on parhaillaan käynnissä yhteisöllisyyttä ja osallisuutta lisäävä ja ulkoiluun kannustava kisailu. Ikaalisten vapaa-aikapalvelut löytyvät myös Facebookista ja Snapchatissa nuorisotoimi löytyy nimellä ikakaupunki. Uusimpana verkkoympäristönä on aukeamassa Discord, johon on suunniteltu nuorille yhteistä kokoontumispaikkaa yhdessä nuorisotyötä tekevien tahojen kanssa.

Koska tämä tilanne on kaikille hyvin uusi, otetaan nuorisotoimessa mielellään vastaan kaikenlaisia parannusehdotuksia, väyliä ja teemoja, joilla voitaisiin yhdessä viedä verkkonuorisotyötä eteenpäin ja lähemmäs nuoria.

On tärkeää, että nuorilla on yhteys kavereihin ja nuorisotyöntekijöihin. Yksin ei pidä eikä saa jäädä, me ollaan tavoitettavissa monen eri kanavan kautta!

Nuoriso- ja liikuntasihteeri
Hyvinvointikoordinaattori
Sari Sarkonen
p. 044 730 1225
sari.sarkonen@ikaalinen.fi
Nuoriso- ja perheohjaaja
Susanna Mäkelä
p.044 730 1224
susanna.makela@ikaalinen.fi