Skip to content

Vuokko-Liisa

Minun Ikaalinen

Kotiin Ikaalisiin on aina hyvä tulla – puhdas luonto, hyvä vesi ja kaunis maisema!

Aikoinaan maantiedon kirjassa on Ikaalista kuvattu sanoilla, ”Pienin, Kaunein ja Vanhin”. Aika ei ole kuluttanut sanoja, ne pitävät myös tänä päivänä paikkansa. Ikaalisten Wanha Kauppala on vanhin ja pienin kauppalaksi nimitetty paikka Suomessa sekä Ikaalinen kokonaisuudessaan on kauneinta Suomea, mitä olen nähnyt.

Ikaalisten luonto ja kauneus olivat kutsu puolisolleni ja minulle tänne muuttaessamme. Muutosta on tasan kolmekymmentä vuotta 4.9.1990. Samana päivänä tutustuimme välittömästi kirjaston toimintaan hakemalla kirjastokortit ja lainaamalla pari kirjaa. En ole kranttu – luen mm. kaunokirjallisuutta, runoja, elämänkertoja ja paljon matkakertomuksia. Dekkarit tuovat jännitystä arkipäivään ja runot rauhoittavat. Olen kirjaston suurkuluttaja! Ikaalisten kirjasto on Wanhassa Kauppalassa, samassa talossa, jossa toimii ylä-aste. Palvelu kirjastossa on suorastaan loistavaa. Kirjastossa on kirjailija vierailuja ja muuta ohjelmaa kaikenikäisille. Hyvä levähdyspaikka ulkoilun puitteissa, olen todennut tuon näiden vuosien varrella. Eräs asia, jonka tuon nyt heti esille on aamu-uintini lähirannassa. Niin kauan, kun vesi on avoinna, käyn joka aamu esittäytymässä järvessä, joskus vaan pistäydyn siellä ja joskus juoksen lähemmäs tunnin. Muutaman tutun aina saan kesän aikana. Joutsen pariskunta, joka koki surun tänä kesänä, kun heidän ainut poikasensa joutui surman suuhun. Sitä he surivat muutaman päivän. Päivittäin käyvät kohdalla, jonne poikanen hävisi.

Puolisoni Jyrki on pääkaupungista ja minä olen pohojalaanen Seinäjoelta. Peräseinäjoen Kihniänkylästä saavuin tyttölyseoon Seinäjoelle ja siellä sitten aikanaan työ ja perhe. Olen toiminut sairaankuljetusyrittäjänä ja olin eka nainen Suomessa ambulanssinkuljettajana, koulutukseni on apuhoitaja. Lukeminen, luonto ja matkailu ovat harrastuksistani rakkaimmat. Kirjoittelu ja piirtely ovat myös kanssakulkijoita. Järjestötyö on kulkenut matkan varrella mukana.

Nautin suunnatomasti Toivolansaaren aamukävelyistä jokaisena vuodenaikana. Paikka on ikaalilaisten ulkoilualue ja on lähellä Wanhaa Kauppalaa, jossa asuu meitä iäkkäitä ihmisiä. Siellä tapaa aamuin, illoin, niin arkisin kuin pyhäisin paljon eri-ikäisiä luonnon kauneudesta nauttivia ja terveyttään ylläpitäviä kuntalaisia.

Unohtaa ei sovi Kyrösjärveä ja sen kaunista maisemaa myös talvella. Talvella lumen tultua maahan ja järven saadessa jääkannen, siellä on ladut hiihtäjille, aurattu tie kelkkailijoille ja jalankulkijoille. Yksi järven laduista on nimetty aurinkoladuksi. Talven tullen odotan aina kunnon talvea ja jos se tulee niin suksilla tai potkukelkalla sinne nauttimaan raittiista ilmasta ja upeasta kotijärven miljööstä.

Ikaalinen on ihmisenkokoinen paikka asua, luonnonläheinen turvallinen ja rauhallinen asuinympäristö kaikenikäisille. Kaikki kaupungin palvelut ovat hyvällä tasolla, niitä on tullut ”testattua”. Täällä on jos jonkinlaisia mahdollisuuksia osallistua haluamaansa toimintaan. Olen mm. Ikaalisten Vanhusneuvoston jäsen, toimin myös Kansallisissa Senioreissa. Kaikki eläkeläisyhdistykset toimivat aktiivisesti ja tuovat piristystä seniori-ikäisten arkeen.

Ikaalisten kulttuurielämä on kaupungin kokoluokkaan nähden monipuolista ja laadukasta. Siitä voisi kirjoittaa muutaman sivun! Toimin Ikaalisten Taideyhdistys Taikassa, jonka jäsenten näyttelyitä voi käydä päivittäin ihailemassa (ostosten välissä) Kauppakeskus Kompissa. Siellä on jatkuvia  näyttelyitä ja niihin on vapaa pääsy. Kesäisin Juhlatalo Rahkolassa on eri teemoin olevia näyttelyitä ja muuta ohjelmaa. Yhdistyksemme toiminnassa päälinjat ovat taiteen ammattilaisten, harrastajien ja ystävien yhteen saattaminen, yhdessä harrastaminen ja yhdessä oppiminen. Taiteen aseman ja ympäristön visuaalisen ilmeen vaaliminen Ikaalisissa, taidenäyttelykulttuurin kehittäminen, taideretket ja -tapaamiset, kurssit ja erilaiset tapahtumat. Tule mukaan toimintaan harrastajana, ystävänä, ammattilaisena tai muuten vaan kiinnostuneena taiteesta.

Kotikaupunkini on paikka, josta saa kaikkea, ei tarvitse lähteä merta edemmäs, ellei sitä halua vaihtelun vuoksi.

Kun minulta kysytään kotipaikkaa ja kun kerron sen, arvaatteko, mikä pulputus syntyy?  Iäkkäämmät muistavat Kylpylän naistentanssit ja juttua riittää. SataHämeSoi juhlat tuovat esiin ihania muistoja.

Täällä on hyvä asua ja harrastaa kaikenlaista. Ikaalisten luonto ja sen kauneus ovat yhä se asia joka meidät toi tänne ja pitää meidät täällä, kaikki tuo muu tuli plussana kaupan päälle. Päivääkään ei ole kaduttu tuota ratkaisua. Kotimme on rivitalossa järven rannalla

Kotiin Ikaalisiin on aina hyvä tulla – puhdas luonto, hyvä vesi ja kaunis maisema!

Kirjoittaja Vuokko-Liisa Nuottajärvi

Lähetä asukasoppaalle viesti tai kysymys!

Julkaisemme osan kysymyksistä ja vastauksista tällä sivustolla.

Meidän Ikaalinen
Jätäthän meille sähköpostisi, jos haluat, että sinulle vastataan.
Jos haluat osoittaa kysymyksesi tietylle asukasoppaalle, kerrothan sen viestissäsi. Sähköpostiviesti ohjautuu Kehittämisyhtiö Ikaalisten Kylpyläkaupunki Oy:n sähköpostiin, josta se välitetään asukasoppaalle. Viestin lähettäjän sähköpostiosoitetta ei välitetä asukasoppaalle eikä tallenneta asiakasrekisteriin.