Skip to content

Rokotukset ja matkailijoiden terveysneuvonta

Puhelinneuvonta sekä ajanvaraus rokotuksia varten aikuisneuvolasta
03 4501 516 (maanantai – torstai klo 12-13, perjantai klo 9-10).

Uudet palvelunumerot 1.1.2023 alkaen

Halutessanne voitte jättää takaisinsoittopyynnön, niin olemme teihin yhteydessä viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Ajanperuutus puhepostiin on mahdollista neuvolan puhelinnumeroihin  ympäri vuorokauden. HUOM! Kuuntele silloin viesti kokonaan, niin saat ohjeet kuinka toimia.

 

Kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset (mm jäykkäkouristus-kurkkumätä- rokote, MPR) laitetaan aikuisneuvolassa ja ne ovat maksuttomia.

Usein kysyttäjä rokotteita:

TBE – puutiaisaivotulehdus

Rokote antaa suojaa punkkien eli puutiaisten levittämää puutiaisaivotulehdusta (tick-borne encephalitis, TBE) vastaan. Tautia kutsutaan myös puutiaisaivokuumeeksi. 

Perussarja sisältää kolme (3) rokotetta. TBE- rokoteet tulee rokotettavan itse maksaa. Reseptin rokotteita varten saat soittamalla aikuisneuvolaan, samalla voidaan varata ensimmäinen rokotusaika.

Huom! TBE-rokote ei suojaa punkeilta . TBE-rokotteesta käytetään usein nimitystä punkkirokote. On silti muistettava, että TBE-rokote ei suojaa punkeilta, eikä estä punkkia tarttumasta ihoon. Punkkien levittämistä taudeista yleisin on borrelioosi. Sitä vastaan ei ole rokotetta.  Rokotetun henkilönkin kannattaa suojautua punkin puremilta. 

Pneumokokki (”keuhkokuumerokote”)

Pneumokokki on bakteri jota esiintyy  ihmisen ylähengitysteissä. Sen aiheuttamia vakavia tauteja ovat keuhkokuume, aivokalvontulehdus ja verenmyrkytys.

Pneumokokki- rokote suojaa yleisempiä pneumokokkibakteereja vastaan.

Perussarja sisältää yhden rokotteen, eikä sitä tarvitse tehostaa. Pneumokokki- rokotteen tulee rokotettavan itse maksaa. Reseptin rokottetta varten saat soittamalla aikuisneuvolaan, samalla voidaan varata rokotusaika.

 

Matkailuterveyteen liittyvät rokotteet ja muut valmisteet, esim. malarian ehkäisy

Ota yhteys aikuisneuvolaan puhelimitse hyvissä ajoin, 2-3 kuukautta, ennen matkaa:

  • Rokotusohjelman laatiminen
  • Reseptipyyntö lääkärille tehdään aikuisneuvolan terveydenhoitajan kautta. Rokotettava hakee tarvittavat rokotteet apteekista ja tulee sovittuna aikana rokotettavaksi.

Voit tutustusta matkailijoiden terveysoppaaseen THL:n sivuilta

THL matkailijan terveysopas