Skip to content

Seulonnat

IRTOSOLUNÄYTE (PAPA) -SEULONTA

Seulontaan kutsutaan 30-60 vuotiaat naiset 5 vuoden välein. Palvelun tuottaa Fimlab Laboratoriot Oy, joka lähettää kutsun kirjeitse syntymäkuukauden tietämillä. Lähete on voimassa kyseessä olevan vuoden loppuun.

MAMMOGRAFIA

Mammografia seulonnat alkavat sinä vuonna kun täyttää 50 vuotta ja järjestetään joka toinen vuosi 68-vuotiaksi asti.

Vuoden 2022 kuvaukset järjestetään vuoden 2023 alussa viikoilla 3 ja 4. Kutsu kuvauksiin tulee muutama viikko ennen kuvausaikaa. 

Palvelun tuottaa Suomen Terveystalo. Mammografiaan kutsuttaville lähetetään noin kaksi viikkoa ennen tutkimusta kirjallinen kutsu. Mikäli annettu aika ei sovi, sen voi vaihtaa soittamalla kutsussa annettuun numeroon. Seulontamammografiat ovat tarkoitettu vain seulontaikäryhmille. Muut mammografiat omakustanteisesti. Jos sinulla on oireita, varaathan ajan lääkärin vastaanotolle.

Muistathan tutkia rintasi mammografia seulonnontoihin osallistumisesta huolimatta! Tunne Rintasi

SUOLISTOSYÖVÄN SEULONTA

Vuonna 2023 kutsutaan 1963, 1961, 1959, 1957, 1955 ja 1953 syntyneet. Seulonnat alkoivat vuonna 2022 ja laajenevat asteittain 56 – 74 -vuotiaisiin.

Seulonta toteutetaan ulosteen veritestillä. Seulontaan kutusutut saavat postitse näytteenottovälineet ja yksityiskohtaiset ohjeet näytteen ottamista varten kotona. Näyte postitetaan tutkittavaksi seulontakeskukseen valmiiksi maksetussa pahvikuoressa. 

Jos sinulla on kysymyksiä seulontanäytteen ottamisesta tai olet hukannut näytteenottosetin, ota yhtyettä Fimlabin asiakaspalveluun (03) 3117 4445 tai https://lomakkeet.fimlab.fi/settitilaus 

Jos saat positiivisen tuloksen testistä, kaupungin seulontahoitajat ohjaavat ja neuvovat sinua. Heidät tavoittaa numerosta (03) 4501 516, voit jättää takaisinsoittopyynnön. 

Uudet palvelunumerot 1.1.2023 alkaen

 

 

 

 

 

 

 

 

SEULONNALLA TARKOITETAAN tiettyyn väestöryhmään kohdistuvaa tutkimusta, jolla pyritään löytämään oireettomat henkilöt, jotka sairastavat seulottavaa tautia tai joilla on suuri riski sairastua siihen. Seulonnan tavoitteena on parantaa ennustetta ja aloittaa hoito mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Näin pystytään vähentämään kuolleisuutta. 

Suolistosyövän seulonnan eteneminen syntymävuosittain

Klikkaamalla kuvaa saat sen isommaksi.

Terveyskylän linkit