Seulonnat

Seulonnalla tarkoitetaan tiettyyn väestöryhmään kohdistuvaa tutkimusta, jolla pyritään löytämään oireettomat henkilöt, jotka sairastavat seulottavaa tautia tai joilla on suuri riski sairastua siihen. Seulonnan tavoitteena on parantaa ennustetta ja aloittaa hoito mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Näin pystytään vähentämään kuolleisuutta.

 

Irtosulunäyte (PAPA) -seulontaan kutsutaan 30-60 vuotiaat naiset 5 vuoden välein. Palvelun tuottaa Fimlab Laboratoriot Oy, joka lähettää kutsun kirjeitse syntymäkuukauden tietämillä. Lähete on voimassa kyseessä olevan vuoden loppuun.

 

Mammografia

Mammografia seulonnat alkavat sinä vuonna kun täyttää 50 vuotta ja järjestetään joka toinen vuosi 68 vuotiaksi asti.

Palvelun tuottaa Suomen Terveystalo. Mammografiaan kutsuttaville lähetetään noin kaksi viikkoa ennen tutkimusta kirjallinen kutsu. Mikäli annettu aika ei sovi, sen voi vaihtaa soittamalla kutsussa annettuun numeroon. Seulontamammografiat ovat tarkoitettu vain seulontaikäryhmille. Muut mammografiat omakustanteisesti. Jos sinulla on oireita, varaathan ajan lääkärin vastaanotolle.

Muistathan tutkia rintasi mammografia seulonnontoihin osallistumisesta huolimatta!
Tunne Rintasi

Vuonna 2020 mammografia kuvaukset ovat joko 2020 vuoden lopussa tai 2021 alussa. Tarkempi ajankohta varmistuu loppuvuodesta 2020.