Skip to content

Seulonnat

Seulonnalla tarkoitetaan tiettyyn väestöryhmään kohdistuvaa tutkimusta, jolla pyritään löytämään oireettomat henkilöt, jotka sairastavat seulottavaa tautia tai joilla on suuri riski sairastua siihen. Seulonnan tavoitteena on parantaa ennustetta ja aloittaa hoito mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Näin pystytään vähentämään kuolleisuutta. 

IRTOSOLUNÄYT (PAPA) -SEULONTA

Seulontaan kutsutaan 30-60 vuotiaat naiset 5 vuoden välein. Palvelun tuottaa Fimlab Laboratoriot Oy, joka lähettää kutsun kirjeitse syntymäkuukauden tietämillä. Lähete on voimassa kyseessä olevan vuoden loppuun.

MAMMOGRAFIA

Mammografia seulonnat alkavat sinä vuonna kun täyttää 50 vuotta ja järjestetään joka toinen vuosi 68-vuotiaksi asti.

Vuoden 2021 kuvaukset järjestetään joko vuoden 2021 lopulla tai heti vuoden 2022 alussa. Kutsu kuvauksiin tulee muutama viikko ennen kuvausaikaa. 

Palvelun tuottaa Suomen Terveystalo. Mammografiaan kutsuttaville lähetetään noin kaksi viikkoa ennen tutkimusta kirjallinen kutsu. Mikäli annettu aika ei sovi, sen voi vaihtaa soittamalla kutsussa annettuun numeroon. Seulontamammografiat ovat tarkoitettu vain seulontaikäryhmille. Muut mammografiat omakustanteisesti. Jos sinulla on oireita, varaathan ajan lääkärin vastaanotolle.

Muistathan tutkia rintasi mammografia seulonnontoihin osallistumisesta huolimatta! Tunne Rintasi