Aikuisneuvola

AIKUISNEUVOLA

Aikuisneuvolassa tarjotaan palveluita vastaanottotoimintana ja kutsuttuina terveystarkastuksina.

Aikuisneuvolan toiminnalla pyritään edistämään sekä ylläpitämään aikuisväestön terveyttä sekä hyvinvointia. Terveydenhoitajan vastaanotolla asiakkaita ohjataan sairauksien ennaltaehkäisyssä sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä. Lääkäri tai sairaanhoitaja voi ohjata sinut aikuisneuvolaan, mutta voit myös itse olla yhteydessä terveydenhoitajaan, jos kaipaat neuvoja oman terveyden edistämisessä ja ylläpitämisessä. Voit varata ajan vastaanotolle tai kysyä neuvoja puhelimitse numerosta:

03- 4501 516 (maanantai – torstai klo 12-13, perjantai klo 9-10).

Halutessanne voitte jättää takasinsoittopyynnön, niin olemme teihin yhteydessä mahdollisimman pian kuitenkin viimeistään kolmen (3) arkipäivän kuluessa.

 

AJANPERUUTUS puhepostiin on mahdollista neuvolan puhelinnumeroihin  ympäri vuorokauden. HUOM! Kuuntele silloin viesti kokonaan, niin saat ohjeet kuinka toimia

 

Aikuisneuvolan palveluihin kuuluu mm.

  • terveystarkastukset
  • ravitsemus- ja elintapaohjaukset mm. prediabeteksen hoidossa (= verensokeri koholla mutta lääkitystä ei ole vielä aloitettu), painonhallinnassa, kohonneen kolesterolin hoidossa
  • aikuisväestön rokotukset
  • kuulon tutkimus (ei tarvitse lähetettä)

 

Aikuisten rokotukset

Kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset (mm jäykkäkouristus-kurkkumätä- rokote, MPR) saat aikuisneuvolasta ja ne ovat maksuttomia.

Matkailuterveyteen liittyvät rokotteet ja muut valmisteet, esim. malarian ehkäisy

Ota yhteys aikuisneuvolaan puhelimitse hyvissä ajoin, 2-3 kuukautta, ennen matkaa:

  • Rokotusohjelman laatiminen
  • Reseptipyyntö lääkärille tehdään aikuisneuvolan terveydenhoitajan kautta. Rokotettava hakee tarvittavat rokotteet apteekista ja tulee sovittuna aikana rokotettavaksi.

 

Terveystarkastukset

Ikäkausitarkastukset

Aikuisneuvolassa tehdään yksilöllisen tarpeen mukaisia terveystarkastuksia 40-vuotiaille miehille, 50-vuotiaille naisille, 65- ja 70- vuotiaille naisille ja miehille. Aikuisneuvolasta lähetetään kutsut kyseisiin terveystarkastuksiin aina kuluvana vuonna täyttäville syntymäkuukauden lähettyvillä. Ne ovat maksuttomia ja vapaaehtoisia. Tapaamisen voi yhdistää myös perussairauden esim. diabetes vuosikontrolliin terveydenhoitajalla.

 

Työttömien tarkastukset

Työttömäksi jääneellä on mahdollisuus hakeutua maksuttomaan terveystarkastukseen.

Työttömien terveystarkastusten tavoitteena on tunnistaa työttömän työkyvyn esteitä, tukea henkistä hyvinvointia ja elämänhallintaa, edistää terveydentilaa sekä toiminta- ja työkykyä, ennaltaehkäistä kansansairauksia, parantaa ja lieventää sairauksien fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia seurauksia.

Terveystarkastukseen voi ohjautua te-palveluiden, sosiaalityöntekijän, Kelan tai TYPin kautta tai itse hakeutumalla.

 

Omaishoitajien tarkastukset

Omaishoitajien tarkastuksiin ovat oikeutettuja kaikki omaishoidon sopimuksen Ikaalisten kanssa tehneet omaishoitajat.

Terveys- ja hyvinvointitarkastusten tavoitteena on omaishoitajien hyvinvoinnin, terveyden ja toimintakyvyn arviointi sekä niiden ylläpitäminen ja edistäminen. Tarkastuksella pyritään tunnistamaan ongelmia ja hoitamaan niitä mahdollisimman varhain.

Omaishoitajaa tuetaan myös tekemään hyviä valintoja koskien hänen omaa terveyttään ja hyvinvointiaan.

Terveydentilan ylläpitämiseen pyritään kliinisillä tutkimuksilla, terveydentilan ja toimintakyvyn tarkastuksella, terveysneuvonnalla ja -ohjauksella.

Ajan tarkastukseen voi varata itse aikuisneuvolasta.

 

  •