Skip to content

Stoppi ruokahävikille! Pelaamalla opit hauskalla tavalla.

Ruokahävikillä tarkoitetaan alun perin syömäkelpoista ruokaa, joka syystä tai toisesta johtuen päätyy syömättä roskiin tai biojätteeksi. Jopa noin 30% kaikesta maailmassa tuotetusta ruoasta päätyy ruokahävikiksi tällä hetkellä. Suomessa ruokaa menee roskiin n. miljoona kiloa päivässä. Ruokahävikki on ympäristölle erityisen haitallista, sillä siinä tuhlataan ruuan tuotantoon, kuljetukseen ja varastointiin käytettyjä luonnonvaroja, työtä ja energiaa. 

– Suuri osa ruokahävikistä Suomessa syntyy kotitalouksissa. Ruokahävikki on myös suoraan pois kukkarosta, kun kaupasta ostettu ruoka päätyykin kotona roskiin, toteaa Pirkanmaan Jätehuollon ympäristökouluttaja Liisa Malin

Hävikin välttämiseen on kuitenkin monia keinoja, ja niitä voi harjoitella vaikka pelaamalla. Pirkanmaan Jätehuollon ja Ekokumppanien yhteisessä Stoppi ruokahävikille! -pelissä tutustutaan ruokahävikin syntyyn ja sen välttämiseen. 

– Ruokahävikin syntyyn voi vaikuttaa jo pienillä tapojen muutoksilla. Ostoslistat, huolellisuus säilytyslämpötiloissa ja hauskat hävikkiruokareseptit auttavat kaikki osaltaan hävikin selättämisessä. Ja se maltti on valttia ruokakaupassakin, Malin muistuttaa. 

Stoppi ruokahävikille! -peli on pelattavissa kännykällä, tabletilla ja tietokoneella. Peli on maksuton ja löytyy Pirkanmaan Jätehuollon ympäristökasvatuksen Roska-akatemian pelisivuilta: www.pjhoy.fi/pelit Pelisivuilla voi testata myös oletko sinä Kierrätyskingi tai porukan biotietäjä.

Hauskoja pelihetkiä!

Lisätietoja Pirkanmaan Jätehuolto
ympäristökouluttaja Liisa Malin

 

Osaatko laittaa stopin ruokahävikille? Testaa tietämystäsi pelaamalla. Pirkanmaan Jätehuollon ja Ekokumppanien pelin hienon kuvituksen on tehnyt Anni Kallio.