Skip to content

Ajankohtaista

Uusi opinto-ohjelmamme 2021-2022 on julkaistu!

Tarjolla on esim. vauvahierontaa, aikuisten ja lasten balettia, matematiikan perusteita, villasukkakurssi, ruokakursseja. Mukana myös paljon tuttuja, jatkavia kursseja. Painettu ohjelma jaetaan joka talouteen Ikaalisissa ja Jämijärvellä 5.8.2021. Lähetämme ohjelmia postitse pyynnöstä myös ulkopaikkakuntalaisille. 

Ilmoittautuminen alkaa 13.8.2021 klo 8.30 osoitteessa:

www.opistopalvelut.fi/ikaalinen
Sivusto avautuu elokuun ensimmäisellä viikolla.

Ohjelmaan pääset tutustumaan PDF tiedostona täällä.

Kurssimaksupalautukset kevään 2021 osalta maksetaan asiakkaille elokuussa 2021.

Rehtorin tervehdyksen myötä toivotamme kaikille rentouttavaa ja hyvää kesää!

“Kansalaisopisto hyvinvointia edistämässä

Kuluvan vuoden keväänä kansalaisopistotoiminta koki kovemman luokan turbulenssia. Yleisesti ”turbulenssi” sanaa on käytetty kuvaamaan lentokoneen heilahduksia lennon aikana. Ajan saatossa erityisesti reittilentäjät ovat oppineet tunnistamaan ja reagoimaan jo ennakolta mahdollisia vaaranpaikkoja ja koneessa sytytetään turvavyövalo merkiksi rajoittamaan heilahduksien aiheuttamia vahinkoja. Kansalaisopistotoiminnassa tuo turvavyö on ollut seudullisen ja paikallisen koronanyrkin linjaama rajoitustoimi. Poikkeusolojen johtoryhmät ovat tehneet töitä, jotta kohtaamisia on tarvittaessa saatu rajoitettua. Ikaalisissa ja Jämijärvellä olemme onneksemme selvinneet ilman laajempaa paikallista tartuntarypästä.

Edeltävän kevään osalta opistotoiminnan järjestäminen oli haasteellista muuttuvien rajoitusten vuoksi. Saimme paljon mahdollisuuksia kehittää etäopetusta, viestintää sekä muutoskykyä. Opistotoiminta pysyi jollain tavalla käynnissä etäopetuksen avulla, silti suurin osa meistä odotti mahdollisuutta aloittaa vielä lähiopetuksessa. Onneksemme sitäkin pystyttiin jonkin verran tarjoamaan.

Tulevan lukuvuoden ohjelma on jälleen koottu kuunnellen seutumme aktiivisia kansalaisopistokävijöitä. Kurssitarjottimella on perinteistä tarjontaa höystettynä uusilla kurssikokeiluilla. Opistomme asiakkaista iso osa on osallistunut toimintaamme aiemmin ja on hienoa huomata, että toiminta on muodostunut pysyväksi harrastustoiminnaksi. Siispä rohkaisenkin kaikkia tähän oppaaseen tutustuvia kokeilemaan oman mielenkiinnon piirissä olevaa kurssia, kenties siitä saa itselleen uuden pysyvämmän harrastuksen. Tiedän, että opistomme opettajat ovat innokkaita ja aktiivisesti sitoutuneita toimijoita. Heidän ansiosta kurssikokemus muotoutuu niin hyväksi, ettei sitä malta seuraavanakaan vuonna jättää väliin.

Varaudumme mahdollisiin poikkeusoloihin myös tämän vuoden opetuksessa. Tavoitteena on viedä kurssit läpi lähiopetuksessa, mutta poikkeustapauksissa voimme hyödyntää myös etäopetusta tai tiivistää kurssien aikatauluja osallistujien kanssa niin sopien. Rokotekattavuuden parantuessa uskon, että tulevana lukuvuotena opistotoiminta pyörii jälleen lähiopetuksena. Mikäli haluatte varautua ja kehittää omaat tietoteknistä osaamista, kannattaa ilmoittautua opiston tietotekniikan opetukseen. Paljon on palveluita menneen vuoden aikana siirtynyt nettiin, joten tietotekninen osaaminen on yhä tärkeämpi kansalaistaito.

Opistomme opintolehtemme on kokenut ilmeen uudistumista. Opistosihteerimme Heli Koistinen on tehnyt ansiokasta työtä sisällön toteuttajana. Marjut Saarenpää on koonnut Jämijärven osaston kurssitarjotinta ja kevään aikana olemme kiinnittäneet jälleen loistavan nipun opiston opettajia toteuttamaan tätä palettia. Saimme jälleen myös opintoseteliavustusta, jonka ansiosta pystymme tuottamaan muutamia kursseja tietyille kohderyhmille jo edullisia hintojakin alemmilla kurssimaksuilla.

Ikaalisten talouden tasapainottamissuunnitelmassa oli varattu vuodelle 2021-2022 asiakasmaksukorotuksia, mutta sivistyslautakunta päätti siirtää niitä vuodelle 2022. Päätös oli oikea, sillä nyt tärkeintä on saada mahdollisimman matala kynnys astua sisään opistotoimintaan. Kuluvan syksyn aikana käymme läpi järjestämisen vaihtoehdot osana samaista tasapainotussuunnitelmaa. Opiston toiminnan järjestäjänä on Ikaalisten kaupunki, joka tuottaa palveluita myös Jämijärvelle

Uuden kauden kynnyksellä opistomme tarjoaa mahdollisuuden lähteä jälleen harrastamaan, kohtaamaan ja kokemaan. Toivon, että tästä opistolehdestä ja sen kurssitarjonnasta löytyy juuri sinulle sopivaa tekemistä. Kurssimaksu on investointi omaan hyvinvointiin ja osaamisen kehittämiseen. Aikas hyvä sijoituskohde!

Tapio Ala-Rautalahti
sivistysjohtaja, kansalaisopiston rehtori

*******************************************

Opiston toimisto suljettu ajalla:

5.7.-1.8.2021

******************************************

 

Olemme mukana Rahkolan kesätapahtumassa seuraavilla kursseilla:

Kesäjoogaa Rahkolan pihapiirissä keskiviikkoisin 30.6., 7.7., 14.7. , 21.7.ja 28.7. klo 18.00-19.00 ohjaaja Jaana Lammi.
Helppo ja pehmeä hatha-joogatunti sopii niin aloittelijalle kuin kokeneelle joogaajalle. Ota mukaasi joogamatto sekä joustava ja lämmin vaatetus.
Huom! Säävaraus! Maksu 4€/ kerta, käteismaksu paikan päällä. Ei ennakkoilmoittautumista.

Villiruokakurssi: ”Älä vihaa rikkaruohoja, syö ne”
Lauantai ja sunnuntai 31.7-1.8.2021 klo 12-16, yht. 10h.
Opettaja: Outi Karttunen, luontaistuoteneuvoja (=sieni- ja yrttineuvoja), ranskan kielen opettaja

Tämän kurssin käytyäsi saatat taipua tunnistamaan ja tunnustamaan pihan perukan pahikset hyviksi, käyttökelpoisiksi ja ennen kaikkea ilmaisiksi ”gourmet” ruoka-aineiksi.

Kurssilla tutustutaan kotipihan tuttuihin ”rikkaruohoihin” sekä niiden käyttöön ruokana ja rohtona: mm. voikukka, vuohenputki, poimulehti, mesiangervo, siankärsämö, apilat ja nokkonen. Villiruokakursseilla tehdään joka päivä kaikenlaisia pikkuherkkuja siitä mitä ollaan yhdessä luonnosta kerätty. Varauduthan pieneen ruoka-ainelisämaksuun, emme siis syö pelkkiä ”rikkaruohoja,” vaan upotamme niitä mukaan tuttuihin ruokiin. Keittiö kallistuu välimerelliseen eli Ranskan Provencen suuntaan. Siellä villiyrtit ovat aina olleet olennainen osa arkiruokaa.

Muista mainita ilmoittautuessasi mahd. erikoisruokavaliot ja allergiat (vegan, glut., lakt. ja varsinkin  pähkinä-, hunaja-, paprika- ym. allergiat). Muokkaan reseptit nämä huomioiden.

Kurssille on jatkoa syyskuussa 2021 10h ”Villiruokaa: Sienet ja marjat” ja 4h ”Villiruokaa: Säilöntäpäivä” Kurssipaikka: Yhteiskoulun kotitalousluokka Y204 + luontoretket. Kummastakin kurssista erillinen maksu.

Lisätietoja: outi.karttunen@ikaalinen.fi

Ilmoittaudu villiruokakurssille mukaan tästä. 

Kesäkurssit pidetään osoitteessa: Rahkolankuja 10, Ikaalinen

 

Tiedote asiakaspalvelusta:
opiston toimisto sijaitsee Valkean ruusun koulun tiloissa. Tällä hetkellä vierailut koulun tiloihin kouluaikana eivät ole sallittu ulkopuolisilta. Suosittelemme asiakkaillemme yhteydenottoa toimistoon sähköpostitse tai puhelimitse. Jos asiasi vaatii henkilökohtaista palvelua, soita ennen tuloasi 044 7301398, tapaamme asiakkaan ulko-ovella.