Skip to content

KIRJALLISUUS NYT -klubi

KIRJALLISUUS NYT -klubi 13.12.2023 Ikaalisissa

Pirkkalaiskirjailijat ry on kuluneen 80-juhlavuotensa kunniaksi järjestänyt yhdeksän ”Elävät ja kuolleet kirjailijat kohtaavat” -kirjallisuusklubia. Joulukuun 13. päivä Ikaalisten kaupunginkirjastossa klo 18.15 alkaen toteutuu viimeinen, kymmenes klubi teemalla Kirjallisuus nyt.

Nykykirjallisuudesta keskustelemassa runoilija ja kirjallisuusvaikuttaja Erkki Kiviniemi sekä kirjailijat Tiina Poutanen, Ulpu-Maria Lehtinen sekä runoilija Juhani Ahvenjärvi.

Illan aikana pureudutaan siihen, miten menneet kirjailijasukupolvet vaikuttavat nykykirjallisuuteen. Kirjoittaako kirjailija koskaan lopulta yksin? Millä tavalla nykykirjallisuus kurottaa kohti tulevaa? Voiko menneille sukupolville kirjoittaa takaisin menneeseen nykyisyydestä käsin?

Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton. Lämpimästi tervetuloa!

Kirjallisuus nyt -klubi järjestetään yhteistyössä Ikaalisten kaupungin kanssa ja sen toteutumisen on mahdollistanut kulttuurin alueellinen kehittämishanke Operaatio Pirkanmaa.

Puhujien esittelyt:

Juhani Ahvenjärvi on Tampereen Kalkussa asuva runoilija. 1992 hän löi läpi räväkällä esikoisrunokokoelmallaan Hölkkä. Sen jälkeen runoja on syntynyt kahdeksan kokoelman verran, viimeisimpänä vuonna 2021 julkaistu Autotta Tampereen reunalla. Ahvenjärven runoissa tärkeäksi teemaksi kohoaa ihmisen ja luonnon yhteys, jota käsitellään omintakeisella, banaalillakin tavalla. Ahvenjärvi on palkittu Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnolla neljästi vuosina 2005, 2014, 2028 sekä 2021.

Kirjailija ja kirjallisuuskriitikko Erkki Kiviniemi on toiminut kirjallisuuskentällä laaja-alaisesti vuosikymmenien ajan. Hän on tehnyt merkittävää työtä vähälevikkisen kirjallisuuden esiintuojana ja kustantajana. Vuonna 1996 hän perusti Sanasato-kustantamon. Kiviniemi tunnetaan kirjailijoiden parissa kiitettynä kustannustoimittajana ja runoilijoiden sparraajana. Muun kirjallisen toiminnan lisäksi Kiviniemi on julkaissut niin runous-, aforismi- kuin proosateoksia. Hänen tuorein runoteoksensa Joutenlaulu julkaistiin syksyllä 2023. Kiviniemi sai Kirjailijaliiton Kirjailija kiittää -palkinnon vuonna 2019. Hän kirjoittaa tällä hetkellä aktiivisesti krittiikkejä Kulttuuritoimitukseen.

Kirjailija ja sarjakuvataiteilija Ulpu-Maria Lehtistä (s.1984) kiinnostavat sekä suuret seikkailut että arjen huumori. Esikoisromaani Kalmanperhon kutsu (2022) aloitti Kalmanperho-trilogian, jonka seuraava osa Pimeyden paimen ilmestyy 2024. Kalmanperho-trilogia on tarina pimeydestä, jota on syytäkin pelätä, rohkeudesta, joka löytyy vain eksymällä, ja ystävyydestä, joka muuttaa kaiken. Lehtinen piirtää myös arjen kommelluksista kertovaa Almost True Stories -sarjakuvaa.

Kuvataiteilijana Tampereella pitkään työskennellyt Tiina Poutanen (s. 1967) on aiemmin julkaissut kolme runokokoelmaa. Ensimmäisessä romaanissaan Pyörävaras hän osoittautuu laajojen kokonaisuuksien hallitsijaksi, joka taitaa kerronnan eri vivahteet tarkoista aistihavainnoista syvälliseen pohdintaan ja hulvattomaan huumoriin. Poutasen toinen romaani Eläinpeli ilmestyi syksyllä 2023. Se on itsenäinen jatko-osa Pyörävaras-romaanille.

 

Kuvaajat: Ulla-Maija Svärd/Ahvenjärvi, Eino Ansio/Kiviniemi, Henrietta Soininen/Lehtinen, Elsa Pohjanperä/Poutanen

  • 13.12.2023 18:15-20:00
Ikaalisten kaupunginkirjasto