Kulttuuritoimi

Ikaalinen on pehmeiden arvojen vireä kulttuurikaupunki. Arvot merkitsevät huolella vaalittua kulttuurimiljöötä, kaunista järvimaisemaa, turvallisuutta ja viihtyisyyttä.

Ikaalilainen kulttuuri on paikallisesti omaleimaista ja vahvoihin perinteisiin ja historiaan rakentuvaa. Ikaalinen tunnetaan Ikaalisten Kylpylän lisäksi Sata-Häme Soi-festivaalistaan.

Ikaalisten kaupungin kulttuuripalveluista vastaa  Sivistysjohtaja Tapio Ala-Rautalahti. Toimisto sijaitsee idyllisessä Wanhassa kauppalassa

YHTEYSTIEDOT:

Sivistysjohtaja
Tapio Ala-Rautalahti
tapio.ala-rautalahti@ikaalinen.fi
puh. 044 7306 115

Ikaalisten kaupungin kulttuuritoimisto
Kyrösselänkatu 8
PL 33
39501 IKAALINEN

kulttuuri@ikaalinen.fi
puh. 044 7301 212

KALEVALAN PÄIVÄ

Kalevalan päivä 28. helmikuuta on myös suomalaisen kulttuurin päivä, ja päivän kunniaksi Suomen lippu liehuu. Kalevala on kansanrunojen pohjalta tehty Suomen kansalliseepos, joka kuuluu koko maailmalle tärkeään kirjalliseen perintöön. Kirja on käännetty n. 60 kielelle.Elias Lönnrot kokosi Kalevalan 1800-luvulla. Hän teki useita runonkeruumatkoja Suomessa ja suomensukuisten kansojen asuinalueilla. Matkojen tuloksena syntyivät Lönnrotin pääteokset Kalevala ja Kanteletar. Lisäksi hän keräsi outoja sanoja, kasvien nimiä, sananlaskuja ja arvoituksia.Elias Lönnrot oli aikansa oppineimpia suomalaisia. Hän oli tutkimusmatkailija, mutta myös lääkäri ja tiedemies, suomen kielen kehittäjä ja uudistaja.Kalevala on innoittanut taiteentekijöitä ja sen pohjalta on syntynyt kuvataidetta, veistoksia, musiikkia, tv-ohjelmia ja näytelmiä. Suomalaisen kulttuurin päivänä voi tutustua kansanrunoilijoiden ja Elias Lönnrotin työn inspiroimaan sana- ja kuvataiteeseen tai luoda uutta.

KALEVALA-RISTIKKO

Kalevala-ristikossa kysytään Kalevalan henkilöiden nimiä. Vihjeitä on kaksi tasoa. Pitkä vihje on helpompi ja lyhyt vihje vaikeampi.  Kalevala-ristikkoVinkki: Kalevalan henkilöihin voi tutustua ennen ristikon tekemistä Kalevalan kankahilla

Ikaalisten komearaitainen – käsityöperinne ja taito nykypäivään

Hanke Ikaalisten komearaitainen – käsityöperinne ja taito nykypäivään palauttaa Ikaalisten naisen kansallispuvun materiaalit, tekotavat ja kaavat historiallisten esikuvien mukaisiksi. Ekologisuus, kestävyys ja kauneus ovat tärkeitä hankkeeseen sisältyviä arvoja. Kansallispuku saa täydennystä lyhyestä päällystakista eli röijystä sekä toisesta paita- ja liivivaihtoehdosta. Tarkistustyötä valvoo Suomen käsityön museon Kansallispukukeskus.
Komearaitainen Ikaalisten naisen kansallispuku herätellään uuteen kukoistukseen. Kartoitustyön asiantuntijoina toimivat tutkija Leena Holst ja kansallispukukonsultti Taina Kangas.Kotiseutuyhdistys Ikaalinen-Seura yhdessä Ikaalisten Kalevalaisten Naisten kanssa toimivat yhteistyökumppaneina Ikaalisten naisen kansallispuvun tarkistushankkeessa. Leader Pohjois-Satakunta on myöntänyt rahoitusta EU:n maaseuturahastosta. Hankkeeseen on myönnetty tukea 30 673,44€, joka on 70 % hankkeen kokonaisrahoituksen tukikelpoisista kustannuksista.

 

Yhdistysten, seurojen ja eri kulttuuritoimijoiden sekä tapahtumäjärjestäjien yhteystietoja:

Ikaalisten Kalevalaiset Naiset ry
http://ikaalistenkalevalaisetnaiset.net/

Ikaalisten Kalevalaiset Naiset ry. on perustettu vuonna 1958.Jäseniä on vuoden 2018 loppuun mennessä 80. Kuulumme yhtenä jäsenyhdistyksenä Kalevalaisten Naisten Liittoon, joka omistaa Kalevala Korun.

Olemme eri-ikäisiä ja erilaisia Kalevalan kantajia, nautimme runoista, kirjallisuudesta, taiteesta, musiikista ja kulttuurien kirjosta.Ne ovat osa meitä samoin kuin kaikki se uusi, mikä perinteestä syntyy.

Luomme tilaisuuksia vanhan ja uuden kohtaamiselle sekä esiintymisen ilolle.Nostamme esille paikallismurretta, -perinnettä ja –nimistöä sekä kädentaitoja.

Kaikki mikä rakentaa kestävää ja aitoa kulttuurityötä, ilahduttaa meitä.

Toimintamme on saanut tunnustusta. Kalevalaisten Naisten Liitto valitsi yhdistyksemme vuonna 2012 Vuoden yhdistykseksi.


Ikaalisten Nykymartat

Ikaalisten Nykymartat ry


Ikaalinen-Seura ry

http://ikaalinen-seura.blogspot.com/

Ikaalinen-Seuran tehtäviin kuuluu ikaalilaisen perinteen ja historian vaaliminen -jo vuodesta 1935.


Ikaalisten Wanhan Kauppalan Kotiseutuyhdistys Oma Tupa ry

http://www.omatupa.fi/

perustettiin 26.11.1998 ja rekisteröitiin 13.1.1999. Yhdistyksen kotipaikka on Ikaalinen. Oman Tuvan ylläpidon lisäksi yhdistyksen tarkoituksena on kotiseudun kulttuurin vaaliminen.

Oma Tupa ry omistaa perinteikkään juhlatalon Oman Tuvan Ikaalisten vanhassa kauppalassa. Oma Tupa ry on aktiivinen yhdistys, joka järjestää erilaista toimintaa ja tapahtumia.


Harmonikkamuseo

Harmonikkamuseo

Näyttelyn ylläpitäjä on Suomen Harmonikkainstituutti.

Instituutin ylläpitämässä kokoelmassa on kaikki tärkeimmät suomalaiset viisirivisten harmonikkojen yli 30 vuotta vanhat mallit joitakin harvinaisia poikkeuksia lukuunottamatta. Pääosa soittimista on peräisin 1930-40-luvuilta. Kokoelman vanhin soitin on saksalaismallin harmonikka 1880-luvulta. Näyttelyssä on esillä n. 85 harmonikkaa. Soittimia on kunnostettu harmonikankorjaajaopiskelijoiden työharjoitteluna. Käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen hankkima harmonikanrakentaja Juho Pirjannin harmonikkaverstas työkaluineen, koneineen ja soittimineen.

Muotokuvat

Soitinkokoelman yhteydessä on muotokuvakokoelma, jossa ovat Lasse Pihlajamaan,Paul Norrbackin, Johan Homanin, Viljo Vesterisen, Esko Könösen, Raimo Pihlajamaan, Taito Vainion, Viola Turpeisen, Aarre Lievosen ja Heikki Eräsen muotokuvat sekä Toivo Mannista esittävä puureliefi.


 

Kesäteatteri Seleentakuset

http://www.seleentakuset.tarinoi.fi/

Kesäteatteri Seleentakuset on neljän Ikaalisten keskustaan nähden järven selän takana sijaitsevan kylän yhteisprojekti. Seleentakusissa ovat vuonna 2010 mukana Luhalahden, Röyhiön, Seitsemisen kylien ja Tevaniemen kyläseurat.

Ensimmäinen Seleentakusten kesäteatteriproduktio oli 2007, jolloin esitettiin Uittojätkien paluu. Kesällä 2008 tehtiin Korsusta kotikylään. Seuraava kesä vietettiin Sulo Aittoniemen veijaritarinan Otto Viljakaisen testamentti parissa. Kesällä 2010 esitettiin Ikaalisten historiaan liittyvä musiikkinäytelmä, Kyrösjärven rantamille sijoittuva Valkean Ruusun tarina, joka toiselta nimeltään oli kuvaavasti Unelmat ihmisen.

Kesäteatterin lisäksi Seleentakuset järjestävät mm. lastenjuhlia.

Lisätietoja pj. Matti Järvenpäältä, puh. 050 313 2591.


Helmi Koiviolan Galleria

Grafiikkaa ja öljyväritöitä. Hietamäenrinne 5, 39500 Ikaalinen.
Avoinna sopimuksen mukaan, puh. 040-572 5922


Ikaalisten Taideyhdistys Taika

http://ikaalistentaideyhdistys.blogspot.fi/

Puheenjohtaja Antti Sorri. Vireä, yli kuntarajojen toimiva yhdistys, joka järjestää taidenäyttelyitä ja taideretkiä.


Ikaalisten Mieslaulajat

https://ikaalistenmieslaulajat.net/

Ikaalisten Mieslaulajat perustettiin vuonna 1951. Tarkoituksena oli alun perin herättää ja ylläpitää laulajissa harrastusta etupäässä kotimaiseen mieskuorolauluun. Sittemmin ohjelmisto on huomattavasti laajentunut, käsittäen mieskuorolle sävellettyjä ja sovitettuja niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin lauluja isänmaallisesta hengelliseen sekä kevyenpään musiikkiin.

Kuoroa voi tilata laulamaan koko vahvuudessaan tai pienempinä kokoonpanoina monenlaisiin tilaisuuksiin. Kotimaan lisäksi olemme konsertoineet useita kertoja myös ulkomailla. Keväällä 2016 kuoro juhli 65 vuotta kestänyttä taivaltaan äitienpäivän ja kevään merkeissä.


INO – Ikaalisten nuoriso-orkesteri

https://www.facebook.com/inoikaalinen/


Kamarikuoro Cantando

https://www.cantando.fi/

Korkeatasoinen kamarikuoro, jota johtaa Senja Wallin.


Viihdekuoro Sata-Häme

https://www.facebook.com/Viihdekuoro Sata-Häme

Viihdekuoro, jonka ohjelmistossa on sekä iskelmää että perinteisiä kuorolauluja. Kuoroa johtaa Markku Huhtala.


Ikaalisten Harmonikkamiehet ja Viulupelimannit

Johtajana Juha Arppola.


Mielihyvä ry

Varapj. Sinikka Lassila

Tuulensuuntie 5

39500 Ikaalinen

puh. 044 552 5207

sinikka.lassila55@gmail.com