Skip to content

Mitä kirjastossa on?

Kertomakirjallisuus

Luettavaa löytyy jokaiseen makuun ja kaikenikäisille lukijoille.

Aikuisten uusimmat romaanit (noin viimeisten kahden vuoden sisään ilmestyneet) ovat helposti löydettävissä omassa hyllyssään aivan uutuustelineiden vieressä. Kaikkein uusimmat kauno- ja tietokirjat ovat näyttelytelineissä palvelutiskin vieressä. Kirjoja on paljon myös varastossa ja ne ovat paikannettavissa PIKI-verkkokirjaston avulla. Samasta osoitteesta löytyy myös lukuvinkkejä. Omissa lajihylyissään ovat erilaisin tarroin merkittyinä aikuisten dekkaripokkarit, eräkirjat, fantasia, isotekstiset, kauhu, scifi, sotakirjat ja selkokirjat. Kansanrunoutta ja runoja on tarjolla useita hyllymetrejä.

Nuorten kertomakirjallisuus on soveltuvaa n. 10-12-vuotiaista ylöspäin, lukijasta riippuen. Omassa hyllyssään on nuorten aikuisten kirjallisuus, joka sopii yläkoululaisille ja sitä vanhemmille. Myös nuortenkirjallisuutta on merkitty genretarroilla. PIKI-verkkokirjaston nuorten sivuilta löytää lukuvinkkejä.

Lasten osastolta löytyvät kaikkein pienimmille lukijoille sopivat paksulehtiset katselukirjat sekä kuvakirjat. On runoja ja satuja. Helppolukuista kaunokirjallisuutta on tarjolla juuri lukemaan oppineille. Lasten kanssa voi käsitellä vaikeitakin aiheita kirjallisuuden avulla. Erilaisia lukuvinkkejä löytyy viereiseltä palstalta sekä PIKI-verkkokirjaston lasten sivuilta.

Kaunokirjallisuutta voi lainata myös sähköisessä muodossa, ks. e-aineistojen ohjeet verkkokirjastosta.

Tietokirjallisuus

Myös tietokirjallisuutta löytyy sekä aikuisille, nuorille että lapsille. Tietokirjat on järjestetty aihepiireittäin: puutarhaa käsittelevä aineisto yhdessä, ruokaohjeet toisessa ja Suomen historia kolmannessa hyllyssä. Järjestys on Yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmä (YKL).

Kirjallisuutta etsiessä kannattaa muistaa, että aiheeseen liittyvää aineistoa on monesti useammassa kuin yhdessä hyllykössä. Jos aineistoa etsii tiettyyn aiheeseen, sitä kannattaa hakea verkkokirjastosta tai kysyä palvelutiskiltä apua.

Tietokirjallisuutta on saatavilla myös sähköisessä muodossa, ks. e-aineistojen ohjeet verkkokirjastosta.

Sanomalehdet

Kirjastoon tulee päivittäin noin kymmenen painettua sanomalehteä, jotka ovat luettavissa lehtisalissa. Ks. Kirjastoon tulevat sanomalehdet (pdf päivitetty 6/2023).  Sanomalehtiä säilytetään noin kolme kuukautta. Seutulehti UutisOiva (sekä edeltäjänsä Pohjois-Satakunta) on poikkeus, joka säilytetään pysyvästi. Uusimmat sanomalehdet ovat esillä ja vanhemmat numerot löytyvät noin kuukauden ajalta lehtisalin kaapista, vanhemmat varastosta.

Lisäksi tilataan sähköisiä sanomalehtiä, jotka ovat käytettävissä lehtisalin asiakaskoneilla osoitteessa ePress.fi. Palvelu sisältää n. 200 kotimaisen paikallis- ja maakuntalehden näköispainokset. Mukana myös isoimmat lehdet, kuten Helsingin Sanomat, Aamulehti, Lapin Kansa, Turun Sanomat ja Hufvudstadsbladet. Lehtisalin koneilla on käytettävissä on myös Pressreader-palvelu, joka sisältää pääosin ulkomaisia aikakaus- ja sanomalehtiä: englanninkielisessä palvelussa on yli 7 800 näköislehteä 79 eri kielellä.

Harraste- ja aikakauslehdet

Kirjastoon tilataan noin sata vuosikertaa painettuja aikakaus- ja harrastelehtiä aikuisille, nuorille ja lapsille. Ks. Kirjastoon tulevat aikakauslehdet (pdf päivitetty 6/2023). Aikakauslehdistä viimeisin numero on esillä lehtikaapin ovessa ja sitä saa lukea kirjastossa. Vanhemmat numerot löytyvät kaapista (tai aiheensa mukaisista luokista tietokirjallisuushyllyistä) ja ovat lainattavissa. Laina-aika on kaksi viikkoa. Aikakauslehtiä säilytetään lehdestä riippuen 1-5 vuotta, joitakin pysyvästi.

Lisäksi tilataan sähköisiä aikakauslehtiä, jotka ovat käytettävissä lehtisalin asiakaskoneilla osoitteessa eMagz.fi. Palvelu sisältää n. 120 tunnettua ja suosittua kotimaista aikakaus- ja ammattilehteä. Mukana ovat mm. Iltalehti ja Ilta-Sanomat, Koti ja keittiö, Image, Tuulilasi, Soundi, Kauneus ja terveys sekä Mondo. Ulkomaisia aikakauslehtiä voi lukea lehtisalin asiakaskoneilla Pressreader-palvelusta.

Kesällä 2023 otettiin käyttöön etäkäytettävä Prenax-palvelu, jonka kautta asiakkaat voivat lukea kirjaston hankkimia e-lehtiä vaikkapa kotoa käsin.  Palvelu löytyy osoitteesta piki.pxview.fi/ ja sinne kirjaudutaan kirjastokortin numerolla ja tunnusluvulla. Palvelu sisältää 24 kotimaista aikakauslehteä, joista löytyy myös 24 kuukauden arkisto.

Sarjakuvat

Sarjakuvia löytyy sekä aikuisten-, nuorten- että lastenosastoilta.

Äänikirjat

Äänitteinä on mm. jännitys- ja viihdekirjallisuutta mutta myös tietokirjallisuutta ja runoja. Kirjastosta löytyy myös pieni kokoelma lukemisesteisille tarkoitettuja Celia-äänikirjoja (mp3). Ks. lisätietoja Celian palveluista.

PIKI-kirjastot ovat hankkineet myös sähköisiä äänikirjoja, jotka ovat kuunneltavissa verkon kautta Ellibs-sovelluksella, ks. e-aineistojen ohjeet verkkokirjastosta.

Dvd-levyt

Dvd-kokoelmassa on aineistoa sekä lapsille, nuorille että aikuisille. Kaikille ikäryhmille löytyy sopivia elokuvia ja sarjoja. Lisäksi on esim. karaokelevyjä ja voimisteluoppaita.

PIKI-kirjastojen asiakkaat voivat käyttää Kirjastokino-palvelua, jonka kautta on saatavilla elokuvia ja dokumentteja suoratoistona. Palveluun kirjaudutaan kirjastokortin numerolla ja nelinumeroisella tunnusluvulla (PIN-koodilla). Ks. e-aineistojen ohjeet verkkokirjastosta.

Musiikki ja nuotit

Aikuisten osastolta löytyy monipuolinen musiikkikokoelma cd-levyjä klassisesta poppiin, jazzista maailmanmusiikkiin. Nuottijulkaisuja on omassa kokoelmassa reilut 1800 nimekettä ja PIKI-kirjastoista voidaan tilata lisää seutulainaksi.

Lastenosastolla on niin ikään lastenmusiikkia lainattavissa cd-levyinä ja nuotteina.

Lisäksi PIKI-kirjastot ovat hankkineet Naxos-musiikkipalveluita, jotka ovat käytettävissä verkon kautta, ks. e-aineistojen ohjeet verkkokirjastosta.

Medici.tv -palvelussa voi selata, hakea ja katsoa konsertteja, baletteja ja oopperoita. Kirjaudu palveluun osoitteessa edu.medici.tv. Klikkaa Log in -painiketta ja valitse Institution-kirjautuminen. Hae instituutioksi PIKI Libraries. Anna kirjastokorttisi numero ja tunnusluku.

Soittamisen ja laulamisen verkkokurssit

Rockwayn soittamisen ja laulamisen verkkokurssit ovat PIKI-asiakkaiden käytettävissä. Hae verkkokirjastossa hakusanalla ”rockway” ja valittavissa on yli 30 eritasoista kurssia aloittelijoista edistyneisiin.

Ukulele

Kirjastossa on lainattavissa ukulele. Laina-aika on kaksi viikkoa ja lainan voi uusia, jos ei ole varauksia. Soittimen voi virittää älypuhelimeen ladattavan sovelluksen avulla, esim. GuitarTuna.

Pelit

Perinteisiä lautapelejä löytyy sekä aikuisille, lapsille että koko perheelle sopivia.

Tietokonepelejä ja erilaisia konsolipelejä (PS, Nintendo Switch, XBox, Wii) on tarjolla jonkin verran ja pelejä voi myös tilata seutulainaksi muista PIKI-kirjastoista.

Runopussit

Lastenosaston runopusseissa on n. 25 kpl kovamuovitettua korttia, joissa jokaisessa on lastenruno. Pusseja voi käyttää toiminnallisena ohjelmana lasten kanssa.

Kotiseutukokoelma

Kotiseutukokoelmassa on Ikaalisten seutua käsittelevää aineistoa. Tietokirjallisuudessa on paikallishistoriaa esim. rakennuksista ja suvuista, kaunokirjallisuudessa ikaalilaisten kirjoittajien tekstejä sekä tekstejä, joissa Ikaalinen on tapahtumapaikkana. Kotiseutukokoelmassa on myös lehtiä, nuotteja ja äänitteitä. Kotiseutukokoelma on tarkoitettu paikalliskäyttöön, joten siitä ei lainata aineistoa kotiin. Useimmista kirjoista on kuitenkin lainattavat kappaleet tietokirjakokoelmassa. Artikkeli kotiseutukokoelmasta (pdf).

Sukututkimus, mikrofilmit ja -kortit

Kokoelmiin on hankittu suku- ja tilahistoriaa Ikaalisten vanhan emäpitäjän alueelta sekä sukututkimuksen tekemistä tukevaa aineistoa. Mikrotallenteissa on peru- ja tuomiokirjoja, kirkonarkistojen mikrofilmejä – lähinnä Ikaalisten tuomiokunnan rippikirjoja sekä Suomen asutuksen yleisluetteloita. Tukijoiden käytettävissä on mikrotallenteiden lukulaite, josta on mahdollista tulostaa.

Liikuntavälineet ja -pelit

Kaupungin liikuntatoimen liikuntavälineitä voi lainata kirjastosta. Tarjolla on esim. vesijuoksuvöitä, kahvakuulia, kävelysauvoja, lumikenkiä, tasapainolautoja, lasten liikuntavälinepusseja ja mölkkypelejä.

Hiiritalo

Tervetuloa tutustumaan Hiiritaloon, joka sijaitsee Ikaalisten kirjastossa. Hiiritalon tarinoita on julkaistu myös kirjana. Voit näiden kertomusten myötä seurata hiiriperheen elämää yhden vuodenkierron ajan.

  

 

 

 

Kirjahyllyjä

 

Kirjahyllyjä

 

Vanhempien ja lasten yhteisiin lukuhetkiin!

Nämä kirjalistat (pdf) tarjoavat lukuvinkkejä vastamaan erilaisiin arjen tilanteisiin ja kiperiin kysymyksiin. Yhdessä vanhemman kanssa lapsen on turvallista sukeltaa kirjojen maailmoihin ja kohdata uusia, yllättäviä ja pelottaviakin asioita.

 

Aineistovalinta

Kokoelmiin valitaan aineistoa monipuolisesti. Kirjaston perustehtävää säätelee kirjastolaki- ja asetus, joka vaikuttaa osaltaan aineistovalintaan. Muita muuttuvia tekijöitä ovat kysyntä, tarjonta sekä laajuus; mistä aiheista kokoelmissa jo tietoa on sekä minkä ikäistä se on. Kirjaston kokoelmanmuodostukseen on vaikuttanut käytettävissä oleva aineistomääräraha.

 

Tilastot

Suomen yleisten kirjastojen tilastot löytyvät Opetus- ja kulttuuriministeriön tilastotietokannasta. Sieltä löytyvät tarkat luvut myös Ikaalisten kaupunginkirjaston toiminnasta. Tilastoista selviää mm. hankintojen kappalemäärä aineistotyypeittäin, kokonaislainaus ja taloudellisuus sekä asukasta kohden käytettävissä oleva hankintamääräraha. Ja paljon paljon muuta. Tilastotietoja voi tarkastella myös visualisoinnin avulla.

Esimerkiksi vuonna 2022 Ikaalisten kaupunginkirjaston kokoelmissa oli 70 208 nidettä ja hankintojen määrä oli 2 625.