Skip to content

Vaakuna & tunnukset

Kaupunginvaakuna

17.4.1956, Pentti Papunen ”Kultaisessa kentässä sininen paalu, jossa kolme hopeista airoa vieretysten”

Paalu ja airot kuvaavat vesireittien merkitystä paikkakunnan elämälle muinaisesta pohjankäynnistyä kirkkovenekauteen saakka.Ikaalisten maalaiskunnan ja kauppalan yhdistyttyä v. 1972, kaupunginvaakunaksi valittiin maalaiskunnan vaakuna.

 

Wanhan Kauppalan vaakuna

16.10.1961, Pentti Papunen ”Sinisessä kentässä hopeinen aaltokoroinen paalu, josta versoo kumminkin puolin kolme kultaista lehmuksen lehteä”

Aiheina ovat kauppalan sijainti vesistön varrella ja jalopuuistutukset. Vaikka kauppalanvaakuna jäi epäviralliseksi v. 1972, sitä käytetään kaupungin viestinnässä symboloimaan kauppalaidentiteettiä.

 

Ikaalisten logo

Ikaalisten liikemerkin monisäikeinen ja moniulotteinen symboliikka kuvaa luontoa sekä kasvua ja kehitystä. Harmoninen kuvio viestittää pikkukaupungin läheisyyttä, turvallisuutta ja yhteisöstä nousevaa voimaa.

 

Ikaalisten kaupungin vaakuna

 

 

 

Valkea Ruusu®

Pelimanni Kalle Vainionpää antoi 1900-luvun alkupuolella korvakuulolta oppimalleen valssille nimeksi Valkea ruusu. Häävalssinakin suosiota saaneen kappaleen sanoitti Mirja Raes v. 1972. Valkea ruusu on v. 1983 nimetty Ikaalisten ”kunnallislauluksi” ja Valkea Ruusu -konsertti on
Sata-Häme soi –juhlien yksi jokakesäisistä päätapahtumista.

 

 

Ikaalisten nimikkolajit

Kulttuuriperinteeseen / identiteettiin liittyvät

  • Valkea Ruusu – Ikalisten Wanhan Kauppalan 125-vuotisjuhlavuoden valinta
  • Lehmus – Wanhan Kauppalan vaakunakasvi

Euroopan Luonnonsuojeluvuoden 1995 valinnat

  • Kuore (eng. smelt eli haisu) Tiukka kamppailu muikun kanssa. Valinassa painoivat perinteiset pyyntitavat ja matkailulliset mahdollisuudet
  • Sinitiainen – Pikkulinnun värityksestä löytyy tietty yhdenmukaisuus Ikaalisten kaupunginvaakunan kanssa.
  • Liito-orava
  • Nokkosperhonen