Ajankohtaista liikenneturvallisuus ja liikkumisasiaa

Viisaasti vesille, kun sen aika on – kuljeta vene trailerilla turvallisesti

Veneenlaskusesonki on alkamassa ja moni vesille aikova puurtaa jo paattinsa kimpussa. Ennen vesillelaskua pitää suunnitella ennakkoon veneen turvallinen kuljettaminen trailerilla. Poikkeustilan aikana huviveneilyä pyydetään välttämään. Mutta kun sen aika koittaa, on turvallisesti toimittava myös laiturista lähtiessä. Tästä muistuttaa suomalaisia jo 30 vuotta täyttävä Viisaasti vesillä -kampanja.

Veneilykausi on kelien puolesta alkamassa, mutta koronaviruspandemian aiheuttama poikkeustila voi muuttaa monien suunnitelmia. Rajavartiolaitos ja meripelastajat pyytävät nyt välttämään huviveneilyä. Veneellä liikkuminen voi aiheuttaa meripelastustehtäviä, jotka vievät resursseja ja aiheuttavat altistumistilanteita.

Jos kuitenkin suunnittelee veneen kuljettamista trailerilla, on selvitettävä etukäteen vetoauton sallittu perävaunumassa, trailerin omamassa, kantavuus ja jarrut sekä veneen kokonaispaino.

Tarkista trailerin kunto ja valitse nopeus olosuhteiden mukaan

Trailerin kunto ja rengaspaineet on tarkistettava ennen veneen kiinnittämistä. Lisäksi on varmistettava, että trailerissa toimivat valot ja vilkut. Veneen sitomiseen tulee käyttää ainoastaan hyväkuntoisia ja -laatuisia sidontaliinoja. Sidonnan tulee estää veneen liikkuminen kaikkiin suuntiin mahdollisessa törmäystilanteessa.

Viisaasti myös vesillä

Kun vene on saatu turvallisesti laskettua vesille, voi veneilykausi alkaa – mutta mieluiten vasta koronaviruspandemian aiheuttaman poikkeustilan jälkeen. Viisaasti vesillä -kampanja on muistuttanut suomalaisia jo 30 vuoden ajan muun muassa siitä, miten veneillessä toimitaan turvallisesti.

”Suomessa hukkuu vuosittain 100-150 ihmistä. Suuri osa tapaturmista olisi estettävissä.”, kertoo SUH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen.

Lue lisää: www.liikenneturva.fi/fi/ajankohtaista/liikennevinkki/viisaasti-vesille-kun-sen-aika-kuljeta-vene-trailerilla-turvallisesti

 


Liikkumiskampanjoita lapsille ja nuorille – ettei liike pysähdy! 

Poikkeusolojen aikaan moni on ollut huolissaan siitä liikkuvatko lapset ja nuoret riittävästi nyt kun liikuntatunnit ja koulumatkat jää monella väliin. Näistä linkeistä löytyy vinkkejä, kampanjoita ja ohjeita liikkumiseen.

KAMPANJAT JA KILPAILUT

​​​​​​​Ylimääräinen Koulujen Kilometrikisa käydään 14.4.-31.5. Kevään kisa on avoinna kaikille peruskoulujen luokka-asteille. Kisaa käydään kolmessa sarjassa: 1.-2.-luokkalaiset, 3.-6 -luokkalaiset ja 7.-9.-luokkalaiset.

Pyöräsankareiden videokisa 27.3.-8.5. Pyöräsankareiden Kisa kannustaa 7.-9. luokkalaisia videoimaan oman pyöräilyhetkensä. Nyt jos koskaan tarvitaan reipasta asennetta ulkoiluun – oheisen kisan voitkin hyödyntää oivasti osana tehokasta ja motivoivaa etäopetusta. Sankarit, liikkeelle!

Liikenneturvan Filla&Rilla oppimisympäristön haaste Liikenneturva haastaa koulut mukaan edistämään lasten turvallista pyöräilyä! Ota käyttöön Filla&Rilla oppilaittesi kanssa ja kerro se Liikenneturvalle. Paluupostissa saat Filla&Rilla-julisteen sekä oppilaillesi pyörän ja kypärän kunnon katsastuskortit. Lisäksi osallistuneiden kesken arvotaan kuukausittain etu- ja takavalot kaikille luokan oppilaille.

Ulkoluokkapäivä innostaa oppimaan ja leikkimään luokkahuoneen ulkopuolella. Lähde mukaan pitämällä oppitunti ulkona tai muuten ulkoilemalla lasten ja nuorten kanssa torstaina 14. toukokuuta 2020. Haasta mukaan myös muita kouluja ja päiväkoteja! Tämä kamppis saattaisi sopia myös poikkeusoloihin.

Leikkipäivä-viikkoa vietetään viikolla 19. Viikko huipentuu valtakunnalliseen Leikkipäivään lauantaina 9.5.2020. Leikkipäivän teemana on tänä vuonna ”Leikki yhdistää”, jolla halutaan nostaa esiin leikin monia yhteen kokoavia ominaisuuksia. Tänä vuonna leikitään kotona!

AINEISTOJA

Pyöräilyleikkejä 2–12-vuotiaille -oppaassa esitellään 20 eritasoista pyöräillen toteutettavaa leikkiä, joista on iloa kouluissa, päiväkodeissa, urheilukerhoissa ja pihaleikeissä lasten kanssa. Leikkioppaassa lasten pyöräilyä opetellaan leikin kautta.

Hei me pyöräillään -videosarjassa Neuvokas perhe, Skillilataamo, Elixir ja Tunturi kannustavat jokaista lasta ja aikuista tarttumaan fillaria sarvista. Sarjassa edetään pyöräilyn alkeista haastavampiin pyöräilytaitoihin.

Taidot haltuun Skillilataamosta! Skillilataamo on maksuton verkkopalvelu, joka tarjoaa innostavan ja monipuolisen tehtäväkortiston motoristen taitojen harjoitteluun.

Liikkuva koulu ja Motivade haastavat koulut liikkumaan

100 pientä askelta ideaopas Oppaassa on 100 kokeiltua ja hyväksi havaittua vinkkiä liikkeen lisäämiseen varhaiskasvatuksen arjessa.

Traficomin ja Pyöräliiton tuore opas Pyöräilijöiden sääntöihin

Liikenteessä kuljettaja vastaa ajoneuvoyhdistelmänsä turvallisuudesta. Kuva: Timo Muilu/Liikenneturva