Autoilijoiden ja moottoripyöräilijöiden kolaroinnit hirvien ja peurojen kanssa aiheuttavat vuosittain henkilövahinkojen lisäksi runsaasti aineellisia vahinkoja. Myös eläimille aiheutuu kärsimystä kolaritilanteissa, eläimet loukkaantuvat, kuolevat tai ne joudutaan lopettamaan.
Manner-Suomen tieliikenteessä sattui vuonna 2021 kaikkiaan 13 953 riistaonnettomuutta. (Lähde: Tilastokeskus). Pirkanmaalla hirvikolareita tilastoitiin 108 ja peurakolareita peräti 1 456.
Varovaisuutta ilta- ja aamu hämärässä
Hirvieläimet liikkuvat aktiivisimmin hämärässä, varsinkin auringonlaskun ja -nousun aikaan. Vaarallisin hetki autoilijan kannalta ovat auringonlaskun jälkeiset 1-3 tuntia. Loppuvuodesta tämä ajoittuu juuri aamun ja iltapäivän työmatkaliikenteeseen. Vilkkainta hirvieläinten liikkumisaikaa ovat syys-, loka-, ja marraskuu sekä kevät. Hirvikolarien huippu on syys-lokakuussa, peuraonnettomuuksia taas tapahtuu eniten toukokuussa sekä marras-joulukuussa.
Autoilija voi omalta osaltaan vähentää onnettomuuksia
Paras keino välttää hirvieläinonnettomuus on ajonopeuden laskeminen riskialttiiksi todetuilla ja hirvivaroitusmerkeillä varustetuilla tiejaksoilla. Törmäysnopeus määrää pitkälti sen, kuinka vakavat seuraukset onnettomuudella on. Ajonopeuden lasku antaa kuljettajalle lisäaikaa reagoida äkillisiin tilanteisiin ja lieventää myös vammoja mahdollisen törmäyksen sattuessa.
Riskialueilla ja -aikoina kuljettajalta kysytään myös valppautta. Hirvikolarin syntyyn on usein myötävaikuttamassa jokin häiriötekijä kuten näköeste, vastaantulija, huonot sääolot tai kuljettajan ajatusten karkaaminen, mikä vaikeuttaa hirven huomaamista. Muista siis ainakin seuraavat asiat:
Jos näet hirvieläimen tiellä, hidasta. Eläimet käyttäytyvät usein arvaamattomasti ja liikkuvat laumoissa. Varoita myös vastaantulevia havaitsemistasi hirvieläimistä esimerkiksi valoja väläyttämällä. Kohtaamistilanteessa, jos mahdollista, eläintä pitäisi pyrkiä väistämään takapään suuntaan.
Tärkein tehtävä hirvieläinonnettomuuden jälkeen on varoittaa muuta liikennettä. Näin ehkäistään lisäonnettomuudet, jotka voivat olla seurauksiltaan jopa vakavampia kuin alkuperäinen onnettomuus. Ohjeet riistaonnettomuuspaikalla toimimiseen löydät Riistakeskuksen sivuilta: https://riista.fi/riistatalous/riistavahingot-ja-konfliktit/toiminta-riistaonnettomuuden-sattuessa/