Skip to content

Matti ja Pekka

Väinölän uusi elämä

Ajatus muuttaa Tampereen Pyynikiltä maaseudulle syttyi kuin tähdenlento Herran suurena pääsiäisenä vuonna 2020. Päämääränä oli löytää aito, terve hirsipytinki ja sitä ympäröivä puutarhatontti. Maalla syntyneinä ja lapsuuden viettäneinä arvostamme omatarveviljelyä, perunapeltoa ja kasvimaata sekä marjapensaita ja omenapuita.

Varsin nopeasti tutkimusretkemme suuntautui Ikaalisten Rantopäähän, jossa Sinikka ja Mauno Lassila olivat luopumassa kaksivuosikymmentä asumastaan Väinölästä. Kun tulimme talokaunottaren pihaan, aistimme isäntäväen rakkauden yli satavuotiasta päärakennusta ja sitä ympäröivää puutarhaa kohtaan. Molemmissa näkyi hyvä huolenpito. Talon sisälle käydessämme näimme salissa kunniapaikalla Jumalanäidin ikonin; tulkitsimme tämän meille merkiksi etsimästämme.

Suomen Rakennuskonservoinnin Niko Palonen kävi vuonna 1904 valmistuneen rakennuksen tarkasti läpi. Vanhojen hirsitalojen asiantuntijana hän näytti talokaupalle ja Väinölän remontille vihreää valoa. Pekka teki suunnitelmat pytingin korjaustöistä, jotka alansa arvostettu konkari, kirvesmies Jari Paalanko teki suurenmoisella pieteetillä. LVI-töistä vastasi huippuosaaja Timo Keskinen. Kaappeja rakensi tarkan jäljen tekijä Jari Lähteenmäki. Monien erikoistaitojen mestarit Teijo Ollila, Jukka Tillonen, Juha Kurri sekä Markku Ojala ovat olleet lukuisissa asioissa korvaamattomina tekijöinä.

Rakennutimme Väinölään Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leon siunauksella yksityisen Korsunin Jumalanäidin tsasounan. Sen toteuttaminen oli kirvesmies Jari Paalangolle historiallinen työ massiivisine tammisine pyhine pöytineen.

Laatokan Valamon jälleenrakentajamunkki, sittemmin Valamon luostarin Käkisalmen podvorin igumeni Fotij ehdotti, että tsasouna pyhitettäisiin Korsunin Jumalanäidin ikonille. Tsasounaa kaunistaa kolme Korsunin Jumalanäidin ikonia, joista uusin on turkulaisen ikonitaiteilija Ulla Tschurbanoffin maalaama.

Tampereen ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra, isä Aleksej Sjöberg vihki tsasounan vedenpyhityksineen keskiviikkona 21. joulukuuta 2022. Kanttorina oli Kerttu Halonen ja lukijana Henri Suojanen. Tsasounaan johtavan lasikuistin ikkunassa on virolaisen lyijylasitaiteilijan Dolores Hoffmannin valmistama lyijylasityö Korsunin Jumalanäidin ikoni. Tsasounan pyhän pöydän osana on moottorisahataiteilija Juha Käkelän Jeesuksen syntymä. Kuvataiteilija Irmeli Kauniston maalaus Jo joutui armas aika puhuttelee tsasounan ikkunan yläpuolella.

Väinölä on rakas kotimme. Talo kutsui meidät, ja se on ottanut meidät turvallisesti suojiinsa. Meidän sukulaisemme ja ystävämme ovat kuin yhdestä suusta todenneet käynneillään: ”Täällä vallitsee tunnelma kuin olisitte aina asuneet Väinölässä.” Meillä itsellämme on samansisältöinen ymmärrys.

Rakkaudesta puutarhaan. Väinölän piha puhkui kauneutta Sinikan ja Maunon ajoilta. Pekka laati tarkan piha- ja puutarhasuunnitelman, jota hän on ahkerasti ja päämäärätietoisesti toteuttanut. Pihamaan laittaminen on palkitsevaa, koska siinä näkee käsiensä ja työnsä jäljen. Kun harrastus on mieluinen, siinä ei lasketa tunteja. Väinölän pihapiiri onkin kuin Jumalan puutarha. Ammattitaitoisena yhteistyökumppaneina ovat olleet Pinsiön Taimisto, Ylisen Kauppapuutarha, Ari Nylander ja Kari Lahti sekä kivimies Seppo Sairanen.

Väinölän puutarhassa on mittava kokoelma ylöjärveläisen moottorisahataiteilija Juha Käkelän puuveistoksia. Moninkertainen alansa Suomen mestari on veistänyt muun muassa Ikaalisten kauppalan perustaneen tsaari Aleksanteri II:n, Väinämöisen kanteleineen, Korsunin Hellyyden Jumalanäidin, kalevalaisen Neitsyt Marian ja Hämeen ilveksen. Moottorisahataide on maanläheistä, ja Käkelän luomukset tekevät kunniaa kussakin työssä valitulle aiheelle. Puu elää, ja vihreä kulta saa monet kasvot.  

Laatokan Valamossa veistetty Matkamiehen risti kertoo paitsi Korsunin Jumalanäidin tsasounasta, se myös siunaa ohi kulkevia ihmisiä.

Olemme syvästi kiitollisia ystävällisistä naapureistamme, jotka ovat toivottaneet meidät sydämellisesti tervetulleiksi ja ottaneet meidät hyvin vastaan. Olemme kotiutuneet juurevasti ja vaalimme Väinölän henkeä ja perintöä – talolla on runsas historia ja sen jokainen asukas on jättänyt jälkensä hirsiseinien sisälle.

Ikaalisissa vallitsee kiitettävä palvelukulttuuri. Tarvitsemiensa tuotteiden lisäksi nautimme osaavasta palvelusta muun muassa Mattilan maatilalla, Inkeri Suojasen Tei-Tuvalla, Terhi Nurmen Q-Kengässä, Satu Holman Ikaalisten Kirjakaupassa, Varpu Suontaka-Lahtisen Kukkavarpukassa sekä Koiviston Kotileipomon Kahvilassa. Aito Säästöpankki pitää elinvoimaisena 200-vuotista säästöpankkikulttuuria. Kaikki tämä on kultaa arvokkaampaa, mitä ihminen voi arjessaan saada elämäänsä.

Ihmiset ja heidän kanssakäymisensä ratkaisee. Mikä Ikaalisten suuri persoona onkaan Taksi-Roope! Pihkoluoma on ammattinsa huippuosaaja. Hän johdattaa lisäksi kyytiläisensä elävästi paikkakunnan historiaan.

Ikaalisilla on pitkä ja arvokas historia pitäjänä, kauppalana ja kaupunkina.

Me suosittelemme Ikaalista uudeksi kotipaikkakunnaksi kaikille, jotka arvostavat kauneutta ja välittämistä sekä yhteisöllisyyttä. Kirkko on kutsuvasti keskellä kylää. Tori on elävä.

MATTI PULKKINEN
PEKKA GESTRIN

 

Kuvat: Rami Marjamäki

Lähetä asukasoppaalle viesti tai kysymys!

Julkaisemme osan kysymyksistä ja vastauksista tällä sivustolla.

Meidän Ikaalinen
Jätäthän meille sähköpostisi, jos haluat, että sinulle vastataan.
Jos haluat osoittaa kysymyksesi tietylle asukasoppaalle, kerrothan sen viestissäsi. Sähköpostiviesti ohjautuu Kehittämisyhtiö Ikaalisten Kylpyläkaupunki Oy:n sähköpostiin, josta se välitetään asukasoppaalle. Viestin lähettäjän sähköpostiosoitetta ei välitetä asukasoppaalle eikä tallenneta asiakasrekisteriin.