Rapapallit ja lakuttimet -näyttely esittelee yli 90 suomalaista kansansoitinta ääninäytteiden kera. Yli kymmenen vuotta varastossa pidetty muinaissoitinkokoelma on yleisön nähtävillä Oman Tuvan yläkerrassa huhtikuun loppuun saakka yksityisen lahjoitusrahoituksen turvin.
Näyttelyn 1980-luvun puolivälissä koonnut musiikin tohtori, soitinrakentajamestari, opettaja, tutkija ja muusikko Rauno Nieminen kertoo, että muinaissoittimilla tarkoitetaan soittimia, jotka on Suomessa tunnettu satoja, jopa tuhansia vuosia.
Mitkä ihmeen rapapallit ja lakuttimet?
Satoja vuosia sitten soittimilla oli viihdyttämisen lisäksi käytännön tehtäviä. Nieminen kertoo, että yksi vanhimmista soittimista, kehärumpu, auttoi tietäjiä pääsemään muihin maailmoihin. Uskomuksiin ja rituaaleihin liittyvien asioiden lisäksi soittimia käytettiin metsästykseen sekä karhujen ja susien karkottamiseen.
Rumpujen lisäksi näyttelyn vanhimpia soittimia ovat noin 9 000 vuotta vanhat huilut (soittimet ovat näyttelyssä kopioina), jotka otettiin käyttöön jääkauden jälkeen kivikaudella noin 7 500 vuotta ennen ajanlaskua, kun ensimmäiset maahanmuuttajat tulivat Suomeen. Tältä aikakaudelta tunnetaan muun muassa koiranputkesta tehty huilu, josta saatiin yksi ääni.
Niin, ja se rapapalli: Niemisen mukaan kysymyksessä on kaikille tuttu helistin, tuohipallo, jonka sisällä helistellään pikkukiviä. Lakuttimin lasketaan kaikki lyömäsoittimet, kuten lepenelauta, jota paimenet käyttivät. Lepenelauta ripustettiin kaulaan narulla ja sitä lyötiin kahdella kapulalla. Sillä rytmitettiin lehmiä liikkeelle.
Idea näyttelyyn tuli Moskovasta
Omalla Tuvalla esillä oleva muinaissoitin sai alkunsa, kun Rauno Nieminen tutustui kansanmusiikin tutkijaan ja Tampereen yliopiston etnomusikologian emeritusprofessoriin ja musiikintutkimuksen laitoksen johtajaan Timo Leisiöön. Hän teki 1980-luvun alussa väitöskirjaa Suomen ja Karjalan pilli- ja torvisoittimista.
Idea näyttelyyn lähti Tampereen yliopiston kansanperinnelaitoksen Moskovan Klinka-museoon 1984 kokoamasta samantyyppisestä näyttelystä.
Hän alkoi tehdä Timo Leisiön kanssa näyttelyyn myös nuottikirjaa, johon tulevat kaikki sävelmät, joita näyttelyn soittimilla on tallennettu 1800-luvulta lähtien. Sävelmiä on 234 kappaletta, ja nuottikirjan pitäisi Niemisen mukaan valmistua tällä vuosikymmenellä.
Näyttely kiinnostaa ympäri maailmaa
Rapapallit ja lekuttimet -näyttely on ollut esillä 24 paikkakunnalla ympäri Suomea ja viidellä paikkakunnalla Ruotsissa. Vuonna 1987 näyttely vieraili Saksassa.
Vuonna 1996 näyttely siirtyi IKATA:n Soitinrakennusosaston uuteen rakennukseen ja samoihin aikoihin Ikaalisten kaupungin omistukseen. SASKYn myötä tiloja tarvittiin kuitenkin opetuskäyttöön, joten kokoelma siirtyi varastoon yli kymmeneksi vuodeksi.
Varastoitunakin kokoelma on herättänyt kansanvälistä kiinnostusta.
Näyttely on avoinna Omalla Tuvalla Ikaalisissa 19.1. ja 26.1. klo 13 – 17 yhdessä neljän muun näyttelyn kanssa.
Lisätietoa:
Oman Tuvan näyttelyt – Oma Tupa – Ikaalisten Wanhan kauppalan kotiseutuyhdistys Oma Tupa ry.