Kylpyläperinteet Ikaalisissa ulottuvat 1800-luvulle. Ensimmäinen kylpylaitos (1884) sijaitsi kauppalanniemen kärjessä. Nykyinen maankuulu Ikaalisten Kylpylä rakennettiin 1960 –luvun puolivälissä Hämylänlahden suulle kauppalan vastarannalle. Kylpylä upeine lähiympäristöineen on edelleen yksi Suomen vetovoimaisimmista loma- ja viihdekeskuksista.
Kesämökkejä Ikaalisissa on 2578. Mökkiavain –välityksen kautta on Ikaalisista vuokrattavissa hyvin varusteltuja rantamökkejä. Ikaalisten kaupungin omistamaa Toivolansaaren leirintäaluetta kehitetään erityisesti vaunumatkailijoille.
Suomen Harmonikkaistituutti harjoittaa harmonikkamusiikin julkaisu-, koulutus- ja tutkimustoimintaa sekä ylläpitää kansainväisiä suhteita. Instituutti toimii Wanhassa Kauppalassa Hanuritalossa, jossa on myös Suomen Harmonikkaliiton sekä alan kansainvälisen yhteiselimen CIA:n toimistot.
Harmonikkamuseolla on näyttelytilat Wanhassa Kauppalassa Valtakatu 7:ssä, Erän nurkan kauppataloa vastapäätä ns kaupungin keltaisessa talossa.Näyttelyn ytimenä on Suomen Harmonikkainstituutin historiallinen museosoitinten kokoelma, jossa on esillä n. 70 harmonikkaa 1880-luvulta aina 1950-luvulle asti. Näyttelyssä on myös paljon Ikaalisten omaan pelimannihistoriaan liittyvää aineistoa.
Yhteiskoulu Ikaalisiin perustettiin jo v. 1902 ja yhteiskoulun lukio aloitti
v. 1931. TREDU Ikaalisten toimipiste (Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto) ja SASKY (Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos, Ikaalisten kauppaoppilaitos, Ylä-Satakunnan musiikkiopisto sekä aikuiskoulutus- ja oppisopimus), tarjoavat monipuoliset tutkintovaihtoehdot. Musiikkiopisto toimii Ikaalisten yhteiskoulun tiloissa. Ikaalisissa on kauppaoppilaitoksen tiloissa I-kampuksella toimiva Tampereen ammattikorkeakoulun toimipiste, joka tarjoaa korkeakoulututkintoon johtavaa monimuotokoulutusta. Ikaalinen-Passilla Ikaalisissa kirjoilla oleva opiskelija saa useita etuja.
Kauppalanniemeltä avautuu kauniit näkymät Kyrösjärvelle. Wanhan Kauppalan alueeseen tutustut parhaiten opastetulla kävelykierroksella ja Toivolansaaressa kauppalanniemen kärjessä sijaitsevat uimaranta, kuntorata, leirintäalue ja vanhainkoti. Fredrika Sofian puinen ristikirkko on valmistunut v. 1801. Kirkon kupeessa sijaitseva Ikaalisten tori on avoinna keskiviikkoisin. Harmonikkamuseo ja muinaissuomalaisten soitinten kokoelma sijaitsevat Käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksella Akordian näyttelytiloissa, avoinna ryhmille, varaukset p. (03) 440 0221.
Hämeenkankaalla (Vatula – Ulvaanharju, Vatula –Jämi) on monipuoliset retkeily- ja hiihtoreitit. Vatulan hiihtokeskuksen laduista osa on valaistu. Pirkan hiihdon reitti Niinisalosta Tampereelle kulkee Vatulan kautta. Historiallisen Hämeenkankaantien tuntumassa Vatsiaisissa sijaitsee Suomen suurimman rahalöydön muistokivi. Kanjonimainen Vääräjoki on suosittu kanoottireittinä samoin myös Jyllinjoki. Kyrösjärvellä (97 km2) järjestetään laivaristeilyjä ja reittiliikennettä Kylpylän ja Wanhan Kauppalan välillä. Hyviä kalastuspaikkoja löytyy mm. Kyrösjärveltä ja Poltinkoskelta.
Seitsemisen kansallispuisto (45,4 km2, Ikaalinen Ylöjärvi) houkuttelee vuosittainen 42 000 kävijää. Puiston ensisijaisena tavoitteena on säilyttää eteläisen Suomenselän pienipiirteistä metsä-, suo- ja harjuluontoa, mutta puisto on samalla Pirkanmaan luontomatkailun kärkikohde. Luonto- ja opastuskeskuksen ohella Seitsemisen suosittuja kohteita ovat Koveron kruununmetsätorppa ja Multiharjun aarnimetsä. Kyrösjäven itä- ja pohjoispuolella on useita huomionarvoisia nähtävyyksiä, mm. Arasalon linnavuori, Luhalahden kirkko, Isoröyhiön, Kallionkielen ja Heittolan ryhmäkylät sekä Vahonkoski.