Skip to content

Ikaalisten kaupunki

Kylpyläkaupunki

Kylpyläperinteet Ikaalisissa ulottuvat 1800-luvulle. Ensimmäi­nen kylpylaitos (1884) sijaitsi kauppalanniemen kärjessä. Nykyinen maankuulu Ikaalisten Kylpylä rakennettiin 1960 –luvun puolivälissä Hämylänlahden suulle kauppalan vastarannalle. Kylpylä upeine lähiympäristöineen on edelleen yksi Suomen vetovoimaisimmista loma- ja viihdekeskuksista.

Kesämökkejä Ikaalisissa on 2578. Mökkiavain –välityksen kautta on Ikaalisista vuokrattavissa hyvin varusteltuja rantamökkejä. Ikaalisten kaupungin omistamaa Toivolansaaren leirintäaluetta kehitetään erityisesti vaunumatkailijoille.


 

Harmonikkakeskus

Suomen Harmonikkaistituutti harjoittaa harmonikkamusiikin julkaisu-, koulutus- ja tutkimustoimintaa sekä ylläpitää kansainväisiä suhteita. Instituutti toimii Wanhassa Kauppalassa Hanuritalossa, jossa on myös Suomen Harmonikkaliiton sekä alan kansainvälisen yhteiselimen CIA:n toimistot.

Harmonikkamuseolla on näyttelytilat Wanhassa Kauppalassa Valtakatu 7:ssä, Erän nurkan kauppataloa vastapäätä ns kaupungin keltaisessa talossa.Näyttelyn ytimenä on Suomen Harmonikkainstituutin historiallinen museosoitinten kokoelma, jossa on esillä n. 70 harmonikkaa 1880-luvulta aina 1950-luvulle asti. Näyttelyssä on myös paljon Ikaalisten omaan pelimannihistoriaan liittyvää aineistoa.


 

Koulutuskeskittymä

Yhteiskoulu Ikaalisiin perustettiin jo v. 1902 ja yhteiskoulun lukio aloitti
v. 1931. TREDU Ikaalisten toimipiste (Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto) ja SASKY (Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos, Ikaalisten kauppaoppilaitos, Ylä-Satakunnan musiikkiopisto sekä aikuiskoulutus- ja oppisopimus), tarjoavat monipuoliset tutkintovaihtoehdot. Musiikkiopisto toimii Ikaalisten yhteiskoulun tiloissa. Ikaalisissa on kauppaoppilaitoksen tiloissa I-kampuksella toimiva Tampereen ammattikorkeakoulun toimipiste, joka tarjoaa korkeakoulututkintoon johtavaa monimuotokoulutusta. Ikaalinen-Passilla Ikaalisissa kirjoilla oleva opiskelija saa useita etuja.


 

Nähtävyyksiä

Kauppalanniemeltä avautuu kauniit näkymät Kyrösjärvelle. Wanhan Kauppalan alueeseen tutustut parhaiten opastetulla kävelykierroksella ja Toivolansaaressa kauppalanniemen kärjessä sijaitsevat uimaranta, kunto­rata, leirintäalue ja vanhainkoti. Fredrika Sofian puinen ristikirkko on valmistunut v. 1801. Kirkon kupeessa sijaitseva Ikaalisten tori on avoinna keskiviikkoisin. Harmonikkamuseo ja muinaissuomalaisten soitinten kokoelma sijaitsevat Käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksella Akordian näyttelytiloissa, avoinna ryhmille, varaukset p. (03) 440 0221.

Hämeenkankaalla (Vatula – Ulvaanharju, Vatula –Jämi) on monipuoliset retkeily- ja hiihtoreitit. Vatulan hiihtokes­kuksen laduista osa on valaistu. Pirkan hiihdon reitti Niinisalosta Tampereelle kulkee Vatulan kautta. Histo­riallisen Hämeenkankaantien tuntumassa Vatsiaisissa sijait­see Suomen suurimman rahalöydön muistokivi. Kanjonimainen Vääräjoki on suosittu kanoottireittinä samoin myös Jyllinjoki. Kyrösjärvellä (97 km2) järjestetään laiva­risteilyjä ja reittiliikennettä Kylpylän ja Wanhan Kauppalan välillä. Hyviä kalastuspaikkoja löytyy mm. Kyrösjärveltä ja Poltinkoskel­ta.

Seitsemisen kansallispuisto (45,4 km2, Ikaalinen Ylöjärvi) houkuttelee vuosittainen 42 000 kävijää. Puiston ensisijaisena tavoitteena on säilyttää eteläisen Suomenselän pienipiirteistä metsä-, suo- ja harju­luontoa, mutta puisto on samalla Pirkanmaan luontomatkailun kärkikohde. Luonto- ja opastuskeskuksen ohella Seitsemisen suosittuja kohteita ovat Koveron kruununmetsätorppa ja Multiharjun aarnimetsä. Kyrösjäven itä- ja pohjoispuolella on useita huomionarvoisia nähtävyyksiä, mm. Arasalon linnavuori, Luhalahden kirkko, Isoröyhiön, Kallionkielen ja Heittolan ryhmäkylät sekä Vahonkoski.